Nieuwe burgemeester zoekt woning in Kapelle of Wemeldinge

Een woning in Zeeland heeft Constantijn Jansen op Haar, de kersverse burgemeester van Kapelle, nog niet. Hij rijdt nu nog op en neer vanuit zijn huidige woonplaats Utrecht. De voorkeur gaat uit naar huis binnen het dorp Kapelle of in Wemeldinge - zei hij donderdagavond na afloop van zijn beëdiging. "Maar alle opties staan nog open, we hebben nog niets besloten."
De nieuwe Kapelse burgemeester ondertekent de benoemingsverklaring
Even leek het mis te gaan, in het strakke tijdsschema van de beëdiging. De officiële akte lag nog in de auto van commissaris van de Koning, Han Polman. Een toegesnelde medewerker bood uitkomst en wist het document binnen enkele minuten alsnog naar de raadszaal te brengen. Met het plaatsen van de handtekeningen is nu officieel een eind gekomen aan de langste benoemingsprocedure ooit. Op de dag af vijf jaar geleden kondigde de laatste kroonbenoemde burgemeester, Anton Stapelkamp, zijn vertrek aan.

Zeeuwse hartelijkheid

Tegenover een afgeladen publieke tribune - gevuld met familie, vrienden en bekenden - gaf Jansen op de Haar zijn eerste toespraak. Als geboren en getogen Twentenaar voelt hij zich gelijk thuis in Zeeland. De hartelijkheid van de Zeeuwen spreekt hem aan: mensen begroeten hem in de winkel of op straat. Kapelle is voor hem zijn eerste burgemeesterschap. Politieke ervaring heeft hij als raadslid en als waterschapbestuurder bij het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Dubbele achternaam

De nog jonge burgemeester, 39 jaar oud, maakt een bijna aristocratische indruk. Welbespraakt, in een smetteloos maatpak met lichtblauwe stropdas, en ook zijn dubbele achternaam doet een adellijke achtergrond vermoeden - zegt locoburgemeester Jon Herselman. "Gaat dat wel samen met een PvdA-achtergrond, merkt hij grappend op. Jansen op de Haar glimlacht. Hij wil vooral midden in de samenleving staan, een burgemeester voor iedereen en boven de politiek verheven.
Constantijn Jansen op de Haar
Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van Kapelle. © Streekomroep De Bevelanden
Nieuw élan op het Kapelse gemeentehuis zorgt misschien ook voor een bestuurlijke verjonging. En dat heeft Kapelle hard nodig, benadrukt Peter Ganseman, de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. "Na vijf jaar is Kapelle toe aan een echte burgervader", benadrukt hij. "Iemand die het dualisme verder vorm en inhoud geeft." Dualisme betekent dat de taakverschillen tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders duidelijker zijn afgebakend.

De juiste kandidaat

Marc van Opstal, raadslid voor D66, maakte deel uit van de drie voorgaande benoemingscommissies. Het heeft lang geduurd, moet hij toegeven. "Maar nu hebben we de juiste burgemeester. Verbindend, vernieuwend en betrokken. Dat is wat Kapelle al die tijd zocht en dat is wat we uiteindelijk hebben gevonden."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.