Trugkieke bestaat 25 jaar: dit zijn de meest bekeken afleveringen

Hoera! Trugkieke bestaat vandaag 25 jaar. Het Omroep Zeeland tv-programma met oude Zeeuwse filmpjes is niet alleen een succes op televisie, ook online wordt er nog veel teruggekiekt. En dat kun jij nu ook meteen doen: dit zijn de 25 meest bekeken afleveringen tot nu toe van Trugkieke op YouTube.
Een afbeelding uit de aflevering Kroostrijke gezinnen
Een afbeelding uit de aflevering Kroostrijke gezinnen © Omroep Zeeland

25. Middelburg jaren 50

Een rondgang door Middelburg in de jaren 50. Een stad in wederopbouw. Sfeerbeelden van mensen die de draad weer hebben opgepakt en de handen uit de mouwen steken.

24. Middelburg 1973-1974

Sinds de jaren 50 laat de gemeente Middelburg in de persoon van Cor Dees het wel en wee van de stad op celluloid vastleggen. In de jaren 70 is hij nog altijd actief en we zien de highlights uit de Middelburgse samenleving in 1973 en 1974. De jaren waarin bouwvallige woningen worden omgetoverd in geriefelijke woningen.

23. Februariramp van 1953

Beelden uit het Polygoonjournaal van de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland.

22. Schepen van de Schelde

Bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde loopt tot 1975 het ene na het andere schip van de helling. Schepen met elk een eigen verhaal. In deze aflevering verhalen met een Argentijns en een Grieks tintje en de tewaterlating in 1975 van het laatste schip in het centrum van Vlissingen.

21. De Mobilisatie

Najaar 1939 wordt in Nederland een algehele mobilisatie afgekondigd: alle dienstplichtigen moeten zich melden en bijzondere wetten treden in werking. Huib Janse uit Goes moet zich ook melden

20. Door Walcheren

Willy Mullens uit Den Haag neemt in 1920 films op van steden in heel Nederland. Films met geluid bestaan dan nog niet. De beelden worden in de bioscoop getoond. In 1920 schiet hij beelden in Middelburg. Er is veel veranderd: we zien nauwelijks auto's, maar sommige dingen blijven hetzelfde. Zo maakt Willy ook beelden van het ringrijden.

19. Middelburg 17 mei 1940

De hele binnenstad van Middelburg staat in brand. De Duitsers veroveren stormenderhand onze provincie.

18. Puinhoop na bevrijding

Als op 3 oktober 1944 de geallieerden de dijk bij Westkapelle bombarderen, loopt Walcheren geleidelijk onder water. Het zoute water zal de vruchtbare grond voor jaren onbruikbaar maken en de muren van de huizen worden door het zout tot op de dag van vandaag aangetast. De mensen hebben in de dorpen en steden een veilig heenkomen gezocht. Het gevolg is dat er op kleine droge plekken grote concentraties van mensen ontstaan.

17. Kind in oorlogstijd

"Ach je maakte er maar het beste van." Een veel gehoorde verzuchting van oudere Zeeuwen als ze het over hun oorlog hebben. In deze aflevering vertelt To van Driel over hoe ze als jonge moeder het probeerde te rooien en Maaike de Wolf beschrijft de perikelen over haar onderjurk. Joop Heijt raakt als schooljongen bevriend met een Duitse soldaat. Een spelletje loopt uit de hand en zet het leven van Joop totaal op z'n kop.

16. Bevrijding Zuid-Beveland en Walcheren

Op 24 oktober 1944 starten de geallieerde troepen de aanval op Zuid-Beveland. Zoals bij iedere aanval beginnen de Canadezen met het langdurig beschieten van iedere plek waarvan zij denken dat er Duitsers zitten. Pas daarna gaan ze het eigenlijke gevecht aan. De volgende dagen beginnen ze met hun beproefde recept: het uitgebreid onder vuur nemen van het te veroveren gebied. Hopend zoveel mogelijk Duitse stellingen te vernietigen.

15. De Koninklijke Maatschappij De Schelde

Sinds 1875 worden er in Vlissingen boten gebouwd. De oudste filmbeelden van deze activiteiten dateren van 1930. Dat jaar loopt het passagiersschip Dempo van stapel.

14. Vlissingen jaren 30 en de Haccou's

Ruim 20 jaar familiefilms van de familie Haccou uit Vlissingen waarin we het gezin zien opgroeien in de stad.

13. Deltaplan

Het Deltaplan wordt in gang gezet naar aanleiding van de Watersnoodramp van 1953. Minister Algera van Verkeer en Waterstaat werkt plannen uit die ten grondslag liggen aan de Deltawet. Met slechts enkele tegenstemmen (106 voor, acht tegen) wordt de wet aangenomen en kan de bouw de Deltawerken beginnen.

12. Oogsten

Eind juli, begin augustus kun je er niet omheen: volop bedrijvigheid op de akkers, mensen bezig met het oogsten van de verschillende landbouwproducten. In de zomers van vroeger wordt dat op verschillende manieren gedaan: van het werken met een sikkel tot de komst loonwerker met zijn combine in de jaren '60.

11. De Ramp op Schouwen-Duiveland

Filmer Wim Bom uit Haamstede filmt na de rampnacht regelmatig het verdronken Schouwen. Bij de Schelphoek zien we het gat dat in de zeedijk is ontstaan en als hij hier later opnieuw beelden schiet, zien we de gevolgen van de dagelijkse werking van eb en vloed: het gat is honderden meters breder geworden en diepe stroomgeulen zijn in de oorspronkelijke akkers ontstaan.

10. Brand in Middelburg

De Duitsers bereiken in de oorlog Zeeland en de Franse verdedigers steken over naar Zeeland. Middelburg wordt bestookt en de stad brandt voor een groot deel af. De schuilkelder van de familie Montaan aan de Lange Delft speelt een belangrijke rol.

9. Veerdiensten in Zeeland (1)

In deze aflevering zien we de veerboot van Wolphaartsdijk naar Kortgene. In de winter van 1956 vriest het zo hard dat het Veerse Gat één ijsvlakte wordt. Het eiland Noord-Beveland is onbereikbaar en een helikopter komt er aan te pas om de post voor de eilandbewoners te bezorgen.

8. Veerdiensten in Zeeland (2)

Veerdiensten, daar hebben we er heel wat van gehad in Zeeland. In deze aflevering komen de veerdiensten op de Westerschelde aan de orde met beelden van de boten tussen Vlissingen en Breskens, Kruiningen en Perkpolder en Hoedekenskerke en Terneuzen. Nu even geen wachttijden, geen haast en geen last van mist: klik op play en je bent weer even terug aan boord.

7. Oude beelden van de Willem Ruys

Op 1 juli 1946 wordt het passagiersschip Willem Ruys te water gelaten. In deze aflevering van Trugkieke bijzondere beelden van het schip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het stadsbeeld van Vlissingen bepaalde.

6. Watersnoodramp in kleur

In 1953 wordt Zeeland getroffen door de Watersnoodramp. In deze aflevering van Trugkieke uit 2013 worden voor de eerste keer kleurenbeelden vertoond van het ondergelopen Schouwen-Duiveland en van het rampgebied rond Kruiningen.

5. De strenge winter van 1963 (2)

Veel Zeeuwen zullen de winter van 1963 nog wel herinneren. Zeventig dagen blijft sneeuw liggen en drie maanden lang kunnen Zeeuwen schaatsen. De zeearmen zijn bevroren en de stranden veranderen in poollandschappen. Een aflevering om even af te koelen.

4. Het is oorlog!

To van Driel herinnert zich haar evacuatie maar al te goed. In de oorlog vlucht zij met haar familie naar Koudekerke. Johan Schrier evacueert niet en beleeft hachelijke jaren in Vlissingen. Maaike de Wolf uit Biggekerke vertelt over de merkbare veranderingen in haar dorp met de komst van al die stadse lui.

3. Kroostrijke gezinnen

Grote gezinnen met tien, elf, twaalf kinderen. Vroeger waren er genoeg. Het echtpaar Wouters uit Meliskerke kan erover meepraten. Willy en Piet komen allebei uit een groot christelijk gezin. Willy heeft zes broers en drie zusters en vond het erg gezellig vroeger thuis omdat er veel kon en omdat je veel vrijheid had.

2. Commando's vallen Walcheren aan

In het najaar van 1944 landt een bataljon Britse en Noorse commando's bij Westkapelle om Walcheren te bevrijden. De Noorse oorlogsverslaggever Per Jonson gaat met hen mee en filmt de zware strijd tegen de Duitse bezetters. Deze documentaire is als een extra aflevering van Trugkieke uitgezonden en duurt 14 minuten.

1. Strenge winter 1963 (1)

Voor als je er geen genoeg van kan krijgen: nog meer beelden van de strenge winter van 1963. Brrr! Dit is de meest bekeken aflevering van Trugkieke op YouTube.