Meer appels dan je op kan? Deze mensen lieten ze persen tot appelsap

Appels, appels en nog meer appels. Dat was het beeld bij boerderij Schellach in Middelburg. Daar konden eigenaren van appelbomen de appels namelijk laten persen tot appelsap, want het was deze zomer een behoorlijke oogst. Het persen ging met behulp van een mobiele fruitpers. "We hebben liters met appelsap", aldus Valerie Scheepers naast haar aanhangwagen.
Van appeltaart tot appelsap, liters appels worden geperst na succesvolle oogst
En Valerie Scheepers was niet de enige die met een aanhanger vol appels naar de boerderij kwam. Het was druk op het terrein waar het fruit werd geperst. Want alleen maar appeltaart en appelmoes eten deze winter is ook geen optie. "Daar worden we ook niet blij van. De taart raak je dan ook wel beu. We kwamen echt met honderden appels", vertelt Scheepers. "Nu hebben we 238 liter appelsap."

De vriezer is vol

Het is niet de eerste keer dat Celine Belke van de Mobiele Fruitpers bij de boerderij staat. Er is al een aantal jaar vraag naar de pers. "De vriezer ligt inmiddels wel vol met appelmoes en dit sap kan je langer bewaren." Belke heeft samen met haar twee collega's haar handen vol aan het persen. Er staan lange rijen met karren vol appels op het terrein.
"Zo druk is het de jaren hiervoor nog niet geweest. Het is dit jaar een mastjaar en dat betekent dat er heel veel fruit is. Veel mensen komen hier echt voor het eerst of ze komen zelfs een paar keer achter elkaar."
Drukte fruitpers bij Schellach
Ad en Martijn hadden bakken vol met appels © Omroep Zeeland
Dennis staat ook met zijn auto en aanhangwagen in de rij. "Het is een overschot van de tuin. We kunnen niet alles opeten. Dit is een hele mooie oplossing om het tot sap te laten persen. Daar hebben we het hele jaar plezier van. Ik ga wel met zo'n 35 á 40 pakken naar huis", schat hij in.
Ad Visser en Martijn Hoste uit Ritthem stonden samen de auto en een paardentrailer uit te laden. Ook zij hadden een grote oogst. "We hebben een aantal appelbomen staan, maar daar kwam meer fruit vanaf dan we zo kunnen opeten. Persen is de ideale oplossing", aldus Ad Visser. Beide heren gingen dan ook met pakken vol sap terug naar huis.
Later deze maand staan de persers in Terneuzen.