Middelburg bouwt geen woningen voor starters meer

Middelburg stopt met het bouwen van woningen voor starters. Door de gestegen kosten kan de gemeente geen kwalitatief goede woningen meer bouwen die betaalbaar zijn voor deze groep. Dat zegt wethouder Rutger Schonis (D66). Hij publiceert vandaag de woonvisie van Middelburg.
Lange Jan Middelburg
Middelburg bouwt geen woningen voor starters meer © Omroep Zeeland
Het is geen leuke boodschap voor starters op de woningmarkt, dat realiseert Schonis zich terdege. "Ik kan het niet mooier maken dan het is. Dit is een ontwikkeling die we overal in Nederland zien, Middelburg is daar geen uitzondering in."

Doorstroming

De oplossing is volgens de wethouder 'doorstroming'. "We gaan meer woningen voor senioren bouwen. Dat kunnen nultredenwoningen zijn, gelijkvloers dus, of appartementen in gebouwen met een lift. Daar hebben we nu een tekort aan. Als daar meer aanbod in komt, dan kunnen senioren verhuizen naar dit soort woningen. Vervolgens kunnen jonge gezinnen, die vanwege de komst van kinderen op zoek zijn naar een grotere woning, verhuizen naar het huis dat senioren achterlaten. Ten slotte kunnen starters dan in de woning die het jonge gezin achterlaat."

Langdurige kwestie

Dat klinkt mooi, maar deze doorstroming wordt een langdurige kwestie, want die woningen voor senioren zijn er nog niet of nauwelijks. Schonis: "Dat klopt. Gelukkig bouwen we op dit moment in Essenvelt, Sint Laurens en in Veersepoort ook al een aantal seniorenwoningen. Dus er vindt al wat doorstroming plaats. Maar het is nog niet voldoende. Starters zullen helaas geduld moeten hebben."

Geen trapliften meer

De bouw van meer seniorenwoningen betekent dat Middelburg in de toekomst minder snel voorzieningen wil betalen, zoals trapliften, waardoor ouderen langer in hun huis kunnen blijven wonen. Schonis: "Het aantal mensen dat gezond ouder wordt neemt toe. Daar zullen we voor moeten bouwen. Het is een politieke keuze van ons als college dat we zeggen: wellicht is het goedkoper om voor deze groep bijvoorbeeld meer nultredenwoningen te bouwen dan allerlei voorzieningen in hun huidige huis te financieren. Daarom zullen we steeds meer senioren de vraag voorleggen: is het niet aantrekkelijker om te verhuizen naar een nieuwe woning? Maar die moeten er dan uiteraard wel zijn."
bouwvakker, bouwplaats, woningbouw
Een bouwvakker aan het werk (archieffoto) © Omroep Zeeland
Behalve aan seniorenwoningen heeft Middelburg ook een tekort aan sociale huurwoningen en aan duurdere huurwoningen met een huur boven 750 euro. Schonis: "Er zijn de afgelopen jaren weinig sociale huurwoningen gebouwd. Dat is een politieke keuze geweest van het vorige college van B&W. Dat gaan wij veranderen. We hebben met Woongoed Middelburg de afspraak om de komende jaren 750 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Naar woningen met een huur tussen 750 en 1.000 euro is ook veel vraag. Daar willen we er 895 van bouwen."

Nieuwe bouwlocaties

De plannen kunnen tot 2030 binnen de bestaande bebouwing worden gerealiseerd. Maar daarna moet Middelburg op zoek naar nieuwe bouwlocaties. Schonis heeft door de discussies rond mogelijke huizenbouw in de Cleene Hooge en de ontwikkeling van het bedrijventerrein Trekdijk bij Nieuw en Sint Joosland wel een les geleerd. "We moeten omwonenden hier vanaf het allereerste moment bij betrekken. Maar je moet ook, voordat je daaraan begint, duidelijke regels afspreken hoe burgers hun stem kunnen laten horen. We moeten voorkomen zoals bij de Trekdijk dat je verwachtingen wekt die je uiteindelijk niet kunt waarmaken. Daarom gaan we de komende maanden met de gemeenteraad in discussie hoe we dit willen organiseren. Als het aan ons ligt neemt de raad in januari een besluit hierover, waarna we op zoek kunnen naar nieuwe bouwlocaties."
Dit is een bericht van WFM96.