Provincie wil meer kampeerplaatsen bij de boer mogelijk maken

Geef minicampings de ruimte om 10 extra plekken te creëren. Dat willen de fracties van het CDA en SGP in Provinciale Staten. Door de voortdurende verstening van het toerisme in Zeeland lopen de kampeerplekken terug. Om het kampeeraanbod toch op peil te houden moeten de minicampings uit kunnen breiden, zeggen de partijen.
minicamping
Een minicamping in Zeeland © omroep zeeland
De recreatiesector is in de afgelopen jaren flink versteend door omvorming naar huisjes en hotels, zeggen het CDA en SGP met een amendement. De afgelopen tien jaar zijn er volgens het CBS 68 kampeerterreinen verdwenen in Zeeland met daarmee duizenden kampeerplaatsen. Maar er zijn bijna honderd huisjesterreinen in de periode 2012-2022 bijgekomen. Dus zou het kamperen bij de boer uitgebreid moeten worden van 25 naar 35 plekken.

'Gewone burgers zijn het zat'

Inez Flameling van de PvdA gaf aan dat er in de Kustvisie, afspraken staan om toeristische ontwikkeling aan de Zeeuwse kustomgeving zo min mogelijk te laten uitbreiden. Flameling liet weten dat er een risico is dat andere deelnemers aan de Kustvisie ook zou kunnen gaan tornen aan de afspraken die gemaakt zijn om de bebouwing van de kust en omgeving te beteugelen. Ze zei dat er in heel Zeeland nog steeds zo'n 500 minicampings zijn, waarvan 180 in de gemeente Veere: "Mensen zijn al die nieuwe ontwikkelingen zat. De Vekabo (vereniging kampeerboeren) wil het misschien, mensen die er belang bij hebben willen het misschien, maar de gewone burgers zijn het zat."
minicamping
Kamperen bij de boer © omroep zeeland
Harold van de Velde van de SGP verweet Flameling haar feiten niet op een rij te hebben: "Er zijn in Zeeland zo'n 360 minicampings." Hij wees haar op het feit dat er veel kampeerterreinen zijn verdwenen de laatste jaren en dat er voldoende plekken moeten blijven voor mensen met een kleine beurs. Daarnaast zou het de boeren extra perspectief kunnen geven, nu een aantal van hen misschien in problemen komen door de stikstofaanpak.

Gemeenten zijn vervolgens aan zet

Wanneer de provincie de extra kampeerplekken opneemt in de nieuwe omgevingsverordening, is het aan de gemeenten om daar gebruik van te maken of niet. Op sommige plaatsen waar boeren ruimte op hun terrein hebben en het qua omgeving kan, zou geringe uitbreiding dan mogelijk zijn, volgens de indieners van het amendement.