Buurthuizen in Terneuzen vaker open om inwoners warm te houden

Buurt- en dorpshuizen in de gemeente Terneuzen zijn deze herfst en winter vaker en langer open voor mensen die wel wat extra warmte kunnen gebruiken. De SP kwam met het voorstel en de gemeenteraad was unaniem voor. "We blijven naar creatieve oplossingen zoeken om het als gemeente de mensen iets makkelijker te maken in deze tijden," aldus fractievoorzitter Jean-Paul Casteleijn.
Buurtcentrum De Triangel
Als het aan de SP ligt opent buurtcentrum De Triangel in Terneuzen vaker en langer de deuren © Google Maps
"Het idee is dat mensen niet alleen een warme kachel kunnen opzoeken in een buurthuis, maar er ook vaker terechtkunnen voor een bakje koffie en een praatje," aldus Casteleijn. Zo sla je volgens hem niet twee, maar drie vliegen in één klap. "De eenzaamheid wordt aangepakt, mensen komen de donkere dagen door en de kachel hoeft op minder plekken aan."

Stookkosten vliegen omhoog

Het enige nadeel is wel dat de stookkosten in de buurt- en dorpshuizen zo omhoog vliegen. "Mochten de kosten uit de klauwen lopen, staat de gemeente ervoor open om een bijdrage te leveren." Volgens hem wordt het bericht goed ontvangen. "Er worden al kookclubjes opgericht die dan in de buurthuizen gaan koken. Zo wordt er ook minder gas verbruikt bij de mensen thuis."
Warmte, wonen en eten zijn gewoon basisrechten!
Jean-Paul Casteleijn, fractievoorzitter SP Terneuzen
Casteleijn houdt de energiearmoede in zijn gemeente goed in de gaten. "We hebben al veel schrijdende verhalen gehoord. Iemand die in de schuldhulpverlening zit en een brief krijgt van zijn bewindsvoerder met de oproep de kachel niet hoger dan vijftien graden te zetten. Dat kan toch niet zo zijn? Warmte, wonen en eten zijn gewoon basisrechten!"

Niet het laatste initiatief

Volgens de fractievoorzitter is dit dan ook niet het laatste initiatief dat vanuit de SP komt om de energiearmoede aan te pakken in de gemeente. Eerder stemde de partij al in om de energietoeslag te verhogen.