Samenwerking in Zeeuwse handbal is nodig voor de toekomst: 'Anders kunnen we niet meer ballen'

Vol passie staat Tommy Verwest zondagmiddag langs de lijn zijn team HC Zeeland te coachen bij de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Handbal Combinatie Zeeland is een samenwerkingsverband van EMM, Delta Sport en Orion. Het handbal is in Zeeland een kleine sport geworden, maar Verwest probeert er wat van te maken.
Samenwerking in Zeeuwse handbal is nodig voor de toekomst: 'Anders kunnen we niet meer ballen'
"Dit is mijn passie! Ik zit hier al veertig jaar in, dus ik doe daar alles voor zodat die jongens aan de gang kunnen blijven. Dat is niet zo moeilijk", zegt Verwest met een glimlach op zijn gezicht.

Heren bij elkaar gegooid

Maar het is niet altijd lachen bij deze sport. Het ledenaantal loopt terug. Dat is ook de reden dat deze sport in Zeeland niet meer zonder samenwerking tussen verenigingen kan. "Vooral bij de senioren zie je deze problemen. We hebben de heren van drie verenigingen bij elkaar gegooid, die leveren nu samen heren 1. Alleen op deze manier konden we nog blijven handballen in Zeeland", aldus de coach.
Trainer Tommy Verwest
Trainer Tommy Verwest support zijn team vanaf de zijlijn met een teamgenoot naast hem. © Omroep Zeeland
Het is nu het tweede seizoen dat het op deze manier gaat. Afgelopen seizoen heeft heren 1 zich net gehandhaafd in de eerste klasse. Op dat succes willen ze voortborduren, maar dat zal een hele kluif worden.

Plezier en resultaat

"De jongens kennen elkaar natuurlijk, maar voordat je een team wordt, ben je echt wel een poos bezig. Maar we kunnen het aan. We hebben het vorig jaar al bewezen, want we zijn in de eerste klasse gebleven. Op het randje, maar we gaan proberen dat dit jaar weer te doen. Ik ga geen kampioenschappen doen. Dat is onzin. Maar in mijn ogen moet er plezier blijven en dan komen de resultaten wel", aldus een trainer die vertrouwen blijft houden in het team en deze sport.
De heren van HC Zeeland speelden zondagmiddag thuis in Heinkenszand tegen Bedo uit Beek en Donk. De Zeeuwen begonnen goed en stonden in de eerste helft met 11-10 voor. Na de rust is de wedstrijd toch gekanteld en verloor de thuisploeg met 20-22.