Voormalig jachtmakelaar plunderde zeiljachten om zijn coke- en heroïneverslaving te betalen

Een 45-jarige man uit Serooskerke (S-D) stond ooit goed bekend als jachtmakelaar in de botenwereld, maar door zijn verslaving aan cocaïne en heroïne gleed hij ver af. Vandaag stond hij terecht voor zo'n twintig inbraken in zeiljachten in jachthavens boven de Westerschelde. Vorig jaar werd hij opgepakt. In maart bekende hij alle diefstallen.
Jachthaven van Wolphaartsdijk
Jachthaven van Wolphaartsdijk © Omroep Zeeland
De 45-jarige man schrok zichtbaar toen hij de rechtszaal in Middelburg binnenkwam. Hij kende wel een booteigenaar van wie hij gestolen bleek te hebben, maar er waren nog meer bekende gezichten die blijkbaar door hem gedupeerd waren.
De verdachte is namelijk geen onbekende in de zeilwereld. Vanaf zijn achttiende zat hij al in de botenwereld. In 2002 had hij langere tijd met zijn broer een jachtmakelaardij. Toch waren er toen al verslavingsproblemen.

Hij was al zijn rijbewijs kwijt

De verdachte werd vanaf 1997 zes keer aangehouden vanwege rijden onder invloed van drugs. Uiteindelijk raakte hij daardoor zijn rijbewijs kwijt. De verslaving aan cocaïne en heroïne bleef opspelen. In 2017 zocht hij hulp en kickte af in een kliniek. Dat ging een half jaar goed, maar vervolgens begon hij weer te gebruiken. Zo ging dat de volgende jaren steeds op en neer.
De man probeerde er als zzp'er in Bruinisse weer wat van te maken, maar kreeg wederom na een half jaar een terugslag en ging weer gebruiken. De samenwerking in de haven van Bruinisse werd gestopt. De verdachte raakte in paniek, want hij moest wel zijn verslaving bekostigen.
Eerst verkocht hij eigen spullen via internet. Maar dat was niet genoeg, hij had meer geld nodig. Een loper die hij nog in zijn bezit had en waardoor hij boten van het merk Bavaria en X-yachts kon openmaken, zonder schade aan te richten, leek de oplossing.

Rooftocht langs meerdere havens

De rooftocht ging langs meerdere jachthavens, blijkt uit de feiten. In totaal zijn een twintigtal strafbare feiten gepleegd. In de jachthavens in Colijnsplaat, Zierikzee, Burgh-Haamstede, Kamperland, Brouwershaven, Scharendijke, Bruinisse en net over de provinciegrens in Ouddorp brak de man in verschillende boten in. De interesse van de man ging daarbij vooral uit naar navigatieapparatuur.
De man werd in december 2021 aangehouden. Bij een huiszoeking vond de politie meer dan honderd goederen. Hij ontkende eerst alle feiten. In maart bekende hij echter uiteindelijk de diefstallen.
Bij de goederen zaten naast de navigatieapparatuur ook een heleboel andere zaken. Zo vond de politie zeiljassen, een koelbox, een kiteboard, gereedschapskoffers en een verrekijker. Maar ook wijn, whisky, koffiecups, parfum en zonnebrillen.

Een kijkdag op het politiebureau

Sommige eigenaren kwamen er pas na enige tijd achter dat ze spullen misten, omdat er geen braakschade was. De politie hield ook al een kijkdag op het politiebureau in Goes. Hierbij konden al veel spullen terug worden gegeven aan de rechtmatige eigenaren.
Inmiddels zit de man in een begeleid wonen-traject in Hulst. Hij is sinds 28 maart clean en bezoekt drie keer per week een anonieme cocaïnebijeenkomst in Antwerpen. De reclassering ziet vooruitgang bij de man, maar waakt ook voor terugvallen. De verdachte geeft aan het niet alleen te kunnen en alle hulp te aanvaarden.
De officier van justitie zag de goede wil van de verdachte. Het feit dat hij ook een volledige bekentenis heeft afgelegd, werkt in zijn voordeel. Daarom vroeg het OM om een werkstraf van 200 uur, eventueel te vervangen door 100 dagen hechtenis. Daarnaast eiste hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. De verdachte moet zich ook strikt houden aan de voorwaarden die de reclassering hem oplegt. Ook zou hij een kleine 20.000 euro aan schadevergoeding moeten betalen.
De rechtbank doet uitspraak over twee weken, op 26 oktober om 12.30 uur.