Dit zijn de energiemaatregelen die genomen worden voor jou als mkb'er en/of particulier

De provincie Zeeland heeft in kaart gebracht welke steunmaatregelen er zijn of gaan komen op het gebied van energie. De verwachting is dat veel particulieren en/of mkb-ondernemers getroffen worden door de stijgende energieprijzen. Bekijk hieronder van welke regeling jij eventueel gebruik kunt gaan maken.
Energiekosten
Fotobewerking van energiekosten © Pixabay
Volgens gedeputeerde Jo-Annes de Bat is het overzicht nu opgesteld omdat uit Provinciale Staten een verzoek kwam wat de provincie allemaal kan doen. "We hebben het op een rij gezet om te laten zien wat er allemaal mogelijk is maar dat is reguleren. We willen ook stimuleren. Er zijn nu rijksregelingen aangekondigd die nog niet helder zijn. Dus we willen eerst nagaan of de regeling voor mkb'ers voldoende is. Volgende week komt die regeling en kan er gekeken worden of dat voor iedereen past. Als we dat weten kunnen we daarna bekijken of er mogelijkheden zijn om als provincie zelf nog wat te doen."
Voor de particulier is, volgens De Bat, die duidelijkheid er nu al wel. "Inwoners kunnen in principe nu met het plafond (2x 190 euro) dat er vanaf 1 november is al gaan rekenen en voor volgend jaar weten ze ook al waar ze aan toe zijn. Mkb'ers met een particuliere aansluiting kunnen hetzelfde doen. Verder heb je dan nog een groep mkb'ers die natuurlijk meer energievrager zijn en daarvoor komt de regeling volgende week."
Voor de particulier:
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen voorjaar het Nationaal Isolatieprogramma gepresenteerd. Hierin worden extra middelen beschikbaar gesteld waarmee je maatregelen kunt treffen om je eigen woning energiezuiniger te maken. Tegelijkertijd is er in dit programma ook geld beschikbaar gesteld om energiearmoede tegen te gaan. Tips om energiearmoede tegen te gaan vind je overigens hier. Ook kun je als zowel particulier als ondernemer voor informatie hier terecht bij de website van het Zeeuws Energieakkoord.
Verder krijgen alle Zeeuwse gemeenten gezamenlijk 1,7 miljoen voor regionale uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma. Dit programma richt zich op eigenaren van woningen met een E, F of G energielabel. Vanuit het Zeeuws Energie Akkoord is het verzoek gekomen voor de opzet van een regionaal isolatieprogramma. Duurzaam Bouwloket zal het Zeeuwse isolatieprogramma gaan vormgeven.
Als particulier kun je hier subsidie aanvragen als je jouw woning wilt verduurzamen. Verenigingen van eigenaren kunnen hier subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen.
Voor eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed:
Stichtingen en verenigingen, schoolbesturen, culturele instellingen, enzovoorts kunnen via het Klimaatontzorgingsprogramma (KlimOp) gebruik maken van gratis advies. Subsidie is dan weer aan te vragen via de DUMAVA-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemers.
Voor mkb'ers:
Voor mkb'ers wordt een ontzorgingsprogramma ontwikkeld, met een proactieve benadering die aansluit bij de energiebesparingsplicht én het uitfaseren van slechte energielabels. De opzet is dat duurzaamheidscoaches en -adviseurs mkb'ers helpen met het identificeren van de beste maatregelen, de inkoop en de beste financieringsconstructie voor het verduurzamen van hun bedrijfspand. Meer informatie vind je hier.
Enkele gemeenten in Zeeland gaan proactief met de informatieplicht om. Zo heeft de gemeente Vlissingen een vliscast filmpje opgenomen met een uitleg over het ZEA en de
informatieplicht. Op de website van de gemeente is veel praktische informatie voor ondernemers te vinden om energiebesparing aan te pakken. De gemeente Middelburg heeft alle bedrijven in de gemeente die vallen onder de informatieplicht aangeschreven en gewezen op hun verplichting, vervolgens zijn bedrijven nagebeld.
MKB Nederland biedt kosteloos de digitale bespaarassistent (deb) die inzicht geeft in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn en die
passen bij de onderneming en branche.
Provincie Zeeland coördineert het Loket Zon op dak. Bedrijven krijgen een brief om ze te stimuleren zonnepanelen op bedrijfsdaken te installeren en kunnen hierbij begeleiding krijgen van een adviseur.
Impuls Zeeland heeft in opdracht van het Zeeuws Energie Akkoord een expertplatform opgericht om bedrijven te adviseren over energiebesparing. Provincie Zeeland ondersteunt deze ontwikkeling.
Volgens Jo-Annes de Bat kunnen ondernemers daarnaast ook nog contact opnemen met de provincie als ze er niet uitkomen. "Ondernemers kunnen altijd met ons bellen maar ook via Dockwize en Impuls Zeeland contact opnemen zodat individuele vragen ook beantwoord kunnen worden. We zullen niet iedereen tevreden kunnen stellen maar we proberen goed in beeld te brengen waar de behoefte zit voor Zeeuwse ondernemers en daarop in te spelen."
Jo-Annes de Bat
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat © Omroep Zeeland
Voor wat betreft de particulieren is volgens De Bat de casus nu rond. "De financiële kant is afgetopt, je loopt minder risico. Nu komt een volgende stap. Kun je zelf gaan nadenken over besparing zoals isolatie of juist investeren in zonnepanelen. Niet iedereen kan dat zomaar doen maar daar zijn duurzaamheidsleningen voor beschikbaar via het Duurzaamheidsloket of Energiek Zeeland. Op die manier proberen we mensen te helpen."