OM wil verdachte (17) moord Tim als volwassene vervolgen: eis 12 jaar cel en tbs

De 17-jarige verdachte van de moord op de Middelburgse tiener Tim van der Steen heeft vandaag een celstraf van 12 jaar tegen zich horen eisen, en tbs. Het Openbaar Ministerie past het volwassenenstrafrecht toe. Dat is opmerkelijk, omdat de verdachte tijdens de moord pas 16 jaar oud was. Het OM is ervan overtuigd dat de broers Tim met voorbedachte rade om het leven hebben gebracht.
Moord Tim van der Steen
Tim van der Steen © Omroep Zeeland
Gisteren hoorde de tweede verdachte, de 16-jarige broer van de andere verdachte, een celstraf van 1 jaar en jeugd-tbs tegen zich eisen, en een schadevergoeding van 500.000 euro. Dat is de maximale straf voor iemand van zijn leeftijd.
Over een maand wordt uitspraak gedaan. Als de rechtbank er niet in meegaat om de 17-jarige jongen volgens het volwassenenstrafrecht te vervolgen, is de maximale straf die hij kan krijgen twee jaar cel en tbs.

Delict zo ernstig dat volwassenenstrafrecht gepast is

Persofficier Thomas Slieker zegt dat het delict dermate ernstig is dat de oudste verdachte volgens het volwassenenstrafrecht berecht moet worden. "Dat is in de wet zo geregeld, dat 16- en 17-jarigen bij zeer ernstige feiten als een volwassene kunnen worden berecht. Deze stap zetten we zelden, maar het is zo gruwelijk wat er op 9 januari gebeurd is. Op basis van deze omstandigheden, zijn de officieren van justitie van mening dat ze niet anders kunnen dan de oudste verdachte volgens het volwassenenstrafrecht te vervolgen."
Het is nog steeds onduidelijk wat er die dag precies is gebeurd. "Daar kunnen we niet veel over vertellen", zegt persofficier Slieker. "Wel is duidelijk dat het een vooropgezet plan is geweest om Tim van het leven te beroven."
De moord op Tim
Op zondag 9 januari 2022 wordt Tim gevonden aan de Meanderlaan in Middelburg door twee voorbijgangers. Hij wordt gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt enkele dagen later aan zijn verwondingen.
Tim had afgesproken om te gamen met één van de broers, maar zover komt het niet. De twee broers zouden hem met voorbedachte rade op straat hebben doodgestoken, volgens het Openbaar Ministerie. Ze worden pas enkele dagen daarna opgepakt. De politie had het tweetal meteen al in beeld, maar kon ze niet eerder aanhouden, omdat hun verblijfplaats onduidelijk was.

Moeder Tim tevreden met de strafeis

Ysanne Fader, de moeder van Tim van der Steen, liet in een reactie weten tevreden te zijn met de strafeis voor de oudste verdachte. "Het zijn twee hele zware dagen geweest", zegt ze. "Het is te hopen dat de rechtbank de strafeis overneemt."