Zoon van bevrijder Vlissingen zoekt hulp voor vervullen van zijn vaders laatste wens

De laatste wens van Arthur Robinson, één van de eerste soldaten die het strand van Vlissingen op stormde op 1 november 1944, was om na zijn dood uitgestrooid te worden op Uncle Beach, het landingsstrand. Arthur is in augustus op 98-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Tim wil de laatste wens van zijn vader dolgraag vervullen op 1 november, maar is daar nu financieel niet toe in staat. De verzorging van Arthur tijdens zijn laatste maanden heeft een groot gat geslagen in het spaargeld van de familie.
Zoon van bevrijder Vlissingen zoekt hulp voor vader's laatste wens
Arthur Robinson was een keiharde vechtjas, die als onderdeel van de Engelse No. 4 Commando unit een aantal in het oog springende gebeurtenissen van de Tweede wereldoorlog ter plekke meemaakte. Zo deed hij mee aan de mislukte aanval op Dieppe in 1942. In 1944 landde hij op het strand van Normandië en een tijdje daarna op Uncle Beach bij Vlissingen. Ook vocht hij tegen de Duitsers tijdens het Ardennenoffensief.

Mini-documentaire

Over zijn tijd op Walcheren maakte Omroep Zeeland drie jaar geleden een mini-documentaire. Robinson was toen qua gezondheid al achteruit aan het gaan. De documentaire geeft een ontluisterend inkijkje in de verschrikkingen die gepaard gingen met het heroveren van Walcheren op de Duitsers.
Sinds het begin van dit jaar had Arthur intensieve zorg nodig. Omdat de verzekering dit niet dekte werd eerst zijn eigen spaargeld aangesproken en toen dat op was, dat van zijn zoon Tim en diens vrouw Carolyn. De kosten van Arthur's verzorging liepen op tot zo'n 950 euro per week. Daardoor hielden zij geen spaargeld meer over en is een reis naar Vlissingen niet meer op te brengen.

Doneeractie voor laatste wens

"We willen dit zo graag doen, maar het kan nu niet", zegt Tim Robinson vanuit Weymouth, aan de zuidoostkust van Engeland. "We dachten dat we dan maar beter eerst moesten sparen." Maar vanuit Middelburg werd er door een vriendin van het gezin, Maina van der Werff, een alternatief bedacht. Zij heeft een doneeractie opgezet om de Robinsons naar Vlissingen te halen. Als dat lukt zal de as van Arthur op 1 november, precies 78 jaar nadat hij uit een landingsboot stapte, op dezelfde plek verstrooid worden.
Arthur Robinson
Arthur Robinson in de laatste fase van zijn leven © Omroep Zeeland
"Het is niet makkelijk om aan vreemde mensen om geld te vragen", vindt Tim, "Maar mijn vader wilde dit erg graag. Ik hoop dat wat hij gedaan heeft voor Vlissingen de mensen overhaalt om een kleine bijdrage te storten." Vanuit Vlissingen is al wat hulp aangeboden; hotel Residentie Vlissingen stelt gratis een kamer beschikbaar voor Tim en zijn vrouw.