Middelburgse liedjesschrijver van André van Duin en Guus Meeuwis krijgt Lifetime Achievement Award

Hij stond aan de wieg van nummers als Er staat een paard in de gang, Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, Het is een nacht en 't Was aan de Costa del Sol, maar eigenlijk doe je de in Middelburg geboren Ad Kraamer tekort door die eruit te pikken. De lijst van songs waar hij als muzikant, tekstschrijver en producer aan meewerkte is namelijk nog veel langer. Kraamer (76) heeft er de Buma Cultuur Lifetime Achievement Award voor gekregen.
Ad Kraamer
Middelburger Ad Kraamer met zijn dochter Florence bij de uitreiking van de BUMA Awards in 2019 © ANP
Kraamer verhuisde als kind van Middelburg naar Brabant en woont daar nog altijd. Maar hij is naar eigen zeggen altijd Zeeuw gebleven. "Ik ben in het ziekenhuis geboren in Middelburg in 1945 en woonde in de Langevieleweg. Ik was drie jaar en zag daar een draaiorgel en als dat rondliep, liep ik met een klein trommeltje op m'n buik voor dat draaiorgel uit. Daar is de liefde voor de muziek al begonnen. Ik ben trots dat ik een Zeeuw ben en ik vind dat Zeeland ook veel meer voor zichzelf op moet komen."

André van Duin en De Zangeres Zonder Naam

Vanuit Brabant bouwde Kraamer een indrukwekkende carrière op in de muziekwereld. Hij werkte met een hele rits aan succesvolle Nederlandse artiesten. Van André van Duin tot Guus Meeuwis, van Dennie Christian tot Corry Konings en van De Deurzakkers tot De Zangeres Zonder Naam. En Kraamer trad zelf onder zijn artiestennaam Marc Winter ook nog op.
In 2014 blikten Ad Kraamer en André van Duin bij Omroep Brabant terug op hun uitgebreide repertoire
Nu heeft dat dus geleid tot een hele prestigieuze prijs: de Buma Cultuur Lifetime Achievement Award. Kraamer blijft er bescheiden onder. "Het is gewoon mijn vak en dat wordt gewaardeerd. Het is leuk en een waardering voor je veelzijdige werk." En veelzijdig is Kraamer. Hij werkte onder meer als liedjesschrijver, orkestleider, artiest, geluidstechnicus en componist. Meestal achter de schermen. "Ik vond het fantastisch om dat werk op de achtergrond te doen. Als 60.000 mensen in een stadion bij de Zangeres Zonder Naam Mexico zingen, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Zo werkt het in de muziek. De artiest is eigenlijk de persoon waar al het werk dat er achter gedaan wordt, aan wordt opgehangen."
Ad Kraamer werkte met grootheden uit de Nederlandse muziek