ProZeeland bang voor flop compensatiepakket: Interne rapporten Climate Center moeten op tafel

Er moet meer openheid komen over het Delta Climate Center. Dat wil de partij ProZeeland in Provinciale Staten. Interne rapporten die de afgelopen twee jaar zijn geschreven moeten volgens de partij openbaar worden gemaakt. Voor het centrum ligt 68 miljoen euro klaar, maar de vrees bestaat dat het voor Zeeland een groot fiasco wordt.
Robèrt Brunke, Statenlid ProZeeland
Robèrt Brunke, Statenlid ProZeeland © Omroep Zeeland
Het Delta Climate Center is een belangrijk onderdeel van het compensatiepakket voor de misgelopen marinierskazerne. "Wij als Statenleden zouden graag geïnformeerd willen worden over wat er de afgelopen twee jaar intern besproken is. Wij hebben daar recht op, op openbaarheid van die stukken. Dan kunnen we ook onze mening vormen", zegt Statenlid Robèrt Brunke van ProZeeland.

Oprichters

De oprichters van het Delta Climate Center, de zogeheten founding fathers, zijn in Zeeland de HZ University of Applied Sciences, Scalda en University College Roosevelt. Buiten Zeeland zijn dat de Universiteit van Utrecht, Wageningen University en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, kortweg NIOZ.

Uitstel op uitstel

Keer op keer werden de plannen uitgesteld. De laatste openingsdatum die werd genoemd voor het kenniscentrum was 1 februari van dit jaar en ook die datum werd niet gehaald. Nu is 1 december de deadline om met een goed doortimmerd plan te komen.
Het Delta Climate Center moet komen aan de Kenniswerf in Vlissingen
Het Delta Climate Center moet komen aan de Kenniswerf in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het is de vraag of dit voor Zeeland goed uit zal pakken. Uit gesprekken die Omroep Zeeland heeft gehad met betrokkenen die anoniem willen blijven blijkt dat de Universiteit van Utrecht en Wageningen University de overhand hebben gekregen in de onderhandelingen. Er bestaat een aantal interne rapporten waarin de onderhandelingsresultaten naar voren komen, maar die zijn niet openbaar gemaakt.

'Vlissingen en Zeeland komen er bekaaid vanaf'

ProZeeland vermoedt dat de universiteiten Wageningen en Utrecht eigenlijk de governance, dat wil zeggen het bestuur, en de financiën naar zich toe willen trekken. Robèrt Brunke: "Dat vermoeden bestaat bij ons heel erg. En dat Vlissingen en Zeeland er bekaaid vanaf zullen komen. Ik voorzie dat het een afgeslankt model wordt en heb er weinig vertrouwen in op dit moment."
Robèrt Brunke wil meer openheid over Delta Climate Center
Ook bij de betrokkenen die Omroep Zeeland heeft gesproken leeft de angst dat de beloofde 140 banen voor hoogopgeleiden, de tweehonderd extra studenten, de nieuwe masteropleidingen en de onderzoeksfaciliteiten in Vlissingen er niet komen. Van een volwaardige compensatiemaatregel voor de misgelopen marinierskazerne zou dan geen sprake meer zijn.

Vragen aan GS

ProZeeland heeft vandaag schriftelijke vragen over het Delta Climate Center gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten, die hij mondeling beantwoord wil hebben op de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten op 11 november.
Gebouw Provinciale Staten van Zeeland
Gebouw Provinciale Staten van Zeeland © Omroep Zeeland
Zeeuws Statenlid Ton Veraart van D66 verwacht nog wél een goed plan voor 1 december. Hij vind het openbaar maken van interne rapporten daarom niet per se noodzakelijk. Volgens Veraart gaat het vooral om het uiteindelijke resultaat: "Voorop staat dat we goede faciliteiten in Vlissingen willen met een versterking van de Zeeuwse kennisinfrastructuur."

Geen slap aftreksel

Maar ook voor Veraart staat als een paal boven water dat het Delta Climate Center een goede compensatiemaatregel moet zijn en geen slap aftreksel van de oorspronkelijke plannen: "Het is een compensatie voor een schandalig afblazen van de marinierskazerne. We laten ons geen twee keer met een kluitje in het riet sturen."