'Steunpakket voor middelkleine bedrijven vanwege energiecrisis is minimaal'

De Zeeuwse afdeling van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de energiesteun van het kabinet aan midden- en kleinbedrijven (mkb) te laag is en te laat komt. "Wij vinden het wat minimaal", zegt voorzitter Eric de Ruijsscher. Vrijdag werd bekend op welke manier het kabinet bedrijven die veel energie verbruiken gaat ondersteunen.
Eric de Ruijsscher
Eric de Ruijsscher © Omroep Zeeland
Bakkers, sauna's, tuincentra en andere energie-intensieve bedrijven komen in aanmerking voor een maximale tegemoetkoming van 160.000 euro voor hun hoge energiekosten. Een voorwaarde is wel dat ze minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt moeten zijn aan de energiekosten. De bedrijven krijgen de helft terug van hun gestegen energiekosten, boven een door het kabinet ingestelde drempelprijs. Hiermee hoopt het kabinet middelkleine bedrijven (mkb) voldoende te helpen tijdens de huidige energiecrisis.
De winter is net een dure periode voor veel bedrijven. Dat moet je nu maar zien te overleven als mkb.
Zeeuws VNO-NCW voorzitter Eric de Ruijsscher
De Ruijsscher valt vooral over de omzeteis van 12,5 procent. "Dat is een fors bedrag." Ook het feit dat de steun pas dit voorjaar komt - weliswaar met terugwerkende kracht naar 1 november 2022 - is een doorn in het oog. "De winter is net een dure periode voor veel bedrijven. Dat moet je nu maar zien te overleven als mkb."
Waarom pas in april steun?
De steun geldt pas vanaf komend voorjaar. Eerder kan niet, omdat het invoeren van de regeling tijd kost en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regelingen. Tot die tijd gaat de fiscus wel soepeler om met verzoeken om belastinguitstel. Daarnaast hebben banken aangegeven bereid te zijn "sneller en soepeler" leningen te verstrekken.
De VNO-NCW had op een ruimere en snellere regeling gehoopt. De Ruijsscher: "In Europa zijn momenteel veel genereuzere regelingen." Ook verwijst hij terug naar de coronatijd. "Toen waren er heel veel goede regelingen voor bedrijven. De NOW, die was heel snel geregeld."

'In de kern gezonde bedrijven helpen'

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zei vrijdag met de tegemoetkoming "in de kern gezonde bedrijven" te willen helpen. Het gaat vooral om bakkers, slagers en tuinders: relatief kleine ondernemingen die veel gas en/of elektriciteit gebruiken. Die "willen namelijk over het algemeen besparen en verduurzamen, maar ontkomen tegelijkertijd door hun type productieproces of dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik".
Voorwaarden steunpakket voor middelkleine bedrijven
  • De energiekosten komen minimaal overeen met 12,5 procent van de omzet
  • Het bedrijf heeft minder dan 250 werknemers
  • Het bedrijf heeft een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro
  • De ondernemer verbruikt jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit