Tóch glasvezel in dorpen en buitengebieden Zeeuws-Vlaanderen ondanks te weinig aanmeldingen

Bewoners van kleine kernen en het buitengebied van Zeeuws-Vlaanderen krijgen toch glasvezel voor internet, hoewel het beoogde aantal aanmeldingen niet gehaald is. Het bedrijf achter de aansluiting, GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen, heeft besloten tóch met de aanleg te beginnen, onder andere door een aantal kernen uit te sluiten.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Aangemelde adressen kregen een oranje vlaggetje, om andere huishoudens over te halen © Omroep Zeeland
De aanleg van glasvezel zou eigenlijk pas van start gaan als 40 procent van de 25.000 Zeeuws-Vlaamse adressen in buitengebieden en dorpen zich zou aanmelden voor GlasDraad. Uiteindelijk bleef het aantal aanmeldingen steken op 33 procent, maar: "We gaan toch aanleggen", zegt manager Martijn Betlem.
Vier kernen worden uitgesloten: Sluis, Sluiskil, Cadzand-Bad en Heikant, net als enkele 'bijzondere aansluitingen' in het buitengebied. Daar was het aanmeldpercentage te laag. Betlem: "Ik denk dat we voor Cadzand-Bad wel een verklaring hebben. Er staan veel vakantiewoningen, het is ons niet gelukt hen echt te bereiken."
Zonder die kernen komt GlasDraad op een aanmeldpercentage van 38 procent. Betlem: "Om dan het hele gebied niet te voorzien omdat we het nét niet gehaald hebben, vonden we wel echt zonde."

Kosten mogelijk iets hoger

GlasDraad hoopt in januari 2023 te kunnen starten met de aanleg. Bewoners in de kleine kernen betalen 200 euro voor de aansluiting, huishoudens in buitengebieden 2300 euro. Wie zich nog wil aanmelden, kan dat nog doen. Betlem: "We zijn nog niet aan het graven." Die mensen moeten mogelijk wel meer betalen. "Tachtig procent van de mensen die zich nu nog aanmeldt, kan nog mee voor deze tarieven, met de rest zullen we in gesprek moeten", zegt Betlem. Wie zich al aangemeld had, hoeft niet te vrezen voor een verhoging van de tarieven.
In de zomer van volgend jaar zouden de eerste woningen aangesloten moeten worden. In de zomer van 2024 moet het hele netwerk aangesloten zijn.
Op sommige plekken in Zeeuws-Vlaanderen leggen DELTA en KPN glasvezel aan. Dit is gratis. Ze doen dit vooral in de grotere kernen. GlasDraad springt in het gat dat deze twee bedrijven openlaten, door glasvezel - tegen betaling - aan te bieden in de kleinere kernen en het buitengebied.