Onderzoek naar doodsoorzaak orka van start: 'Dit kan nog weken duren'

Het gaat mogelijk nog weken duren voor er meer duidelijk wordt over de orka die gisteren tot twee keer toe aanspoelde bij Cadzand en de tweede stranding niet overleefde. Dat zeggen de onderzoekers van de Universiteit Utrecht die het meer dan vijf meter lange dier nu gaan ontleden om te achterhalen wat het dier mankeerde.
Overleden orka arriveert bij faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht
Overleden orka arriveert bij faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht © Bas Niemans, Universiteit Utrecht
Na een korte doodsstrijd is de orka gisteravond laat omgekomen op het strand bij Boulevard de Wielingen. Een gespecialiseerde dierenarts heeft het dier verdovende middelen gegeven, zodat het overlijden relatief pijnloos verliep. Uit een eerste inspectie door die dierenarts blijkt dat het gaat om een vrouwelijke orka die erg verzwakt en vermagerd was.

Onder de microscoop

Het meer dan 2.000 kilo wegende gevaarte is vanmorgen bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht afgeleverd. Volgens onderzoeker Lonneke IJsseldijk worden nu eerst alle organen uit het karkas verwijderd en zo op het oog geïnspecteerd. Vervolgens worden er ook weefselmonsters onder de microscoop bestudeerd en sommige monsters worden ook nog op kweek gezet.
Al dat onderzoek heeft volgens IJsseldijk nu eenmaal wat tijd nodig. "Afhankelijk van wat we tegenkomen kunnen we mogelijk volgende week al iets melden, maar het kan ook nog enkele weken duren."
De bij Cadzand aangespoelde orka is kort voor middernacht overleden
De bij Cadzand aangespoelde orka is kort voor middernacht overleden © HV Zeeland
Het dier spoelde gisteren rond 15.30 uur voor het eerst aan ter hoogte van strandpaviljoen Dok 14. De KNRM heeft de orka toen terug de zee in geholpen, maar enkele uren later spoelde het dier opnieuw aan. Zeezoogdierdeskundigen waarschuwden toen al dat dit geen goed teken was.

Linten

Het ruim vijf meter lange dier op het strand bij Cadzand trok gisteravond veel bekijks. Met linten werden de toeschouwers op een meter of twintig afstand gehouden van de aangespoelde orka.
De bij Cadzand aangespoelde orka is kort voor middernacht overleden
Ook vanuit België kwamen veel mensen kijken naar de reddingspoging. Een van hen was Marianne Feher uit Antwerpen. "Toen we het hoorden op het nieuws zijn we meteen hiernaartoe gereden. We hoopten een mooie, geslaagde reddingspoging te zien, maar het is wel erg triestig hoor. Er zijn tal van hulpverleners hier van de dierenambulance en de brandweer, maar ze kunnen allemaal niets doen. We staan er allemaal met de handen in de zakken naar te kijken."

Hoop op een goede afloop

Guigonne van den Eynden uit Gent en haar zoontje Louis hadden nog tot het laatst hoop op een goede afloop. "We hopen natuurlijk dat het dier het redt, vooral mijn zoontje hoopt dat het toch nog goed gaat komen", aldus Van den Eynden.
Zoontje Louis vond het vooral heel erg zielig voor het verzwakte dier. "Ik vind het heel erg jammer dat hij aangespoeld is. Dat is wel heel erg zielig. Ik hoop dat het nog beter gaat met hem." Die hoop kwam dus helaas voor Louis, de andere toeschouwers en niet in de laatste plaats het dier zélf niet uit.

Op transport

De orka heeft die tweede stranding dus uiteindelijk niet overleefd. Kort na haar overlijden is de dode orka met een shovel van het strand gehaald en op transport gezet naar de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, waar het karkas van het dier nu ligt voor onderzoek.