Duizenden euro's opgehaald: as commando Robinson wordt uitgestrooid in Vlissingen

Binnen twee dagen is er voldoende geld opgebracht om de laatste wens van de overleden Engelse commando Arthur Robinson in vervulling te laten gaan. Robinson wilde graag dat zijn as over Uncle Beach bij Vlissingen zou worden uitgestrooid, maar zijn zoon had er niet voldoende geld voor. Een doneeractie bracht uitkomst; er werd meer dan 3.000 euro gestort.
Arthur Robinson
Arthur Robinson 1924-2022 © Omroep Zeeland
Een vriendin uit Middelburg van Arthur Robinson schoot zoon Tim Robinson te hulp door een actie op te zetten op doneeractie.nl. Vrijdagavond kwam de actie online, vanmiddag kon er al afgesloten worden. Het vervoer van zoon Tim en zijn vrouw Carolyn, en de as van Arthur en de kosten voor de plechtigheid zijn ruimschoots gedekt door 179 donateurs.

Ongeloof

"We kunnen niet geloven wat er nu gebeurt", laat Tim Robbins vanuit Weymouth in Engeland weten. "We zijn verbaasd en compleet in shock!" Tim had er een zwaar hoofd in om de kosten zelf te kunnen opbrengen nadat hij de intensieve zorg voor Arthur de laatste maanden van diens leven, had moeten betalen. Het spaargeld van zijn gezin was voor het grootste gedeelte op.
Arthur Robinson
Arthur Robinson © Omroep Zeeland
Het verhaal sprak klaarblijkelijk veel mensen aan. Sommige lieten een persoonlijke boodschap achter. "Rust zacht, dappere strijder!" Een ander zegt: "Een klein gebaar voor een moedige man. Dank u."
Ook op andere manieren kwam er steun. De stichting Wings to Victory zegde een zogenaamde fly-by toe, een eerbetoon vanuit de lucht tijdens het verstrooien van de as. De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen gaf advies en regelt de muziek voor de plechtigheid. En Joost van Damme van hotel Residentie Vlissingen stelde direct een hotelkamer voor Tim en Carolyn beschikbaar.
Uncle Beach in Vlissingen
Uncle Beach in Vlissingen © Jan Daniels
Het is nu de bedoeling dat Arthur op 1 november, precies 78 jaar nadat hij als één van de eerste soldaten het strand op stormde om Vlissingen te bevrijden, uitgestrooid gaat worden op Uncle Beach. Het geld van de doneeractie dat overblijft, wordt gebruikt om een herdenkingsteken voor Robinson te laten maken of het wordt geschonken aan een organisatie die de herdenkingen rond 1 november in Vlissingen regelt.