Voedselbanken houden hun hart vast: 'Hopelijk valt de hausse aanmeldingen mee'

Eén op de zeventien Zeeuwse huishoudens leeft inmiddels al langer dan één jaar onder de armoedegrens. Tot die groep behoren zo'n 5.000 thuiswonende kinderen. Voedselbanken in Zeeland vrezen dat dit aantal de komende tijd alleen maar oploopt. "We hopen dat de hoos in aanmeldingen meevalt," zegt Dorith van Ewijk, voorzitter van de voedselbank Goes, "en dat we het aan blijven kunnen."
Voedselbank Walcheren
Een vrijwilliger van voedselbank Walcheren pakt pakketten in © Omroep Zeeland
Voedselbanken vrezen namelijk twee 'uitdagingen': meer klanten die eten nodig hebben én minder eten. Supermarkten proberen namelijk steeds meer op voedselverspilling te letten, met bijvoorbeeld 35 procent korting-stickers. Van Ewijk: "Daar zijn we aan de ene kant blij mee, want we willen verspilling tegengaan, tegelijkertijd maakt dat het voor ons wel lastig."
Van Ewijk ziet bij collega-voedselbanken in de Randstad de situatie al dramatischer worden wat betreft het aantal nieuwe klanten. "Bij ons in de regio valt het nog mee. Dat komt ook wel doordat we in een regio wonen waar veel hulp is van familie, kerkgenootschappen en andere organisaties. Maar we voelen wel aankomen dat het aantal klanten dat gebruik moet maken van de voedselbank wel eens dramatisch kan toenemen."

Iedere dag Wereldarmoededag

Het voelt als een soort stilte voor de storm, omschrijft ze haar gevoel. Hoe anders is dat voor Stichting Armoedefonds, die al middenin de storm zit. "Bij ons lijkt het iedere dag wel Wereldarmoededag", zegt Wendy Heerkens- Brands van de stichting, verwijzend naar de themadag van vandaag. "Je kunt geen krant openslaan of een programma zien, zonder dat het erover gaat." Ook deze stichting ziet dat het in Zeeland zelf nog geen storm loopt. "Zeeland is niet de armste provincie van Zeeland, maar zit ergens in de middenmoot."
Heerkens-Brands ziet dezelfde oorzaak als Van Ewijk: "In Zeeland is er echt sprake van gemeenschapszin. Maar," waarschuwt ze, "dat houdt een keer op. Iedereen wordt geraakt, mensen die het iets beter hebben, gaan er ook op achteruit." Mensen die voorheen de eindjes aan elkaar konden knopen, kunnen dat nu niet meer.
Wendy Heerkens-Brands en Dorith van Ewijk praatten vandaag over armoede in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer op Wereldarmoededag:
Zeeuwse Kamer over Wereldarmoededag
Dat zien de voedselbanken in Zeeland ook. "De laatste pakweg vier weken komen er per week zo'n vijf à zes gezinnen bij. Op Walcheren is dat wel een groot aantal", zegt Emmy de Kraker van voedselbank Walcheren. Stilte voor de storm dus, maar de wind trekt al een beetje aan. Van Ewijk: "We houden ons hart vast."
Iedereen welkom bij de voedselbank
De voedselbanken benadrukken dat iedereen die het nodig heeft, welkom is als klant. Ze zien nog steeds dat mensen een soort schroom voelen of bang zijn dat ze er niet voor in aanmerking komen. Dat is niet nodig. Ze hopen dat iedereen die het nodig heeft, de voedselbank in de buurt benadert.