Zeeuwse astronaut Lodewijk van den Berg overleden

De uit Sluiskil afkomstige astronaut Lodewijk van den Berg is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Van den Berg was de eerste Nederlandse ruimtevaarder.
Van den Berg was van 29 april tot 6 mei 1985 in de ruimte, als wetenschappelijk bemanningslid van de Space Shuttle Challenger van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hij deed onderzoek naar de effecten van gewichtloosheid op de groei van kristallen.

Eerste

De van oorsprong Zeeuwse astronaut was dus nog eerder dan Wubbo Ockels. Die ging pas een half jaar later de ruimte in, in oktober 1985. Dat maakt Van den Berg de eerste Nederlandse ruimtevaarder.

Geboorteplaats

Van den Berg woonde al ruim vijftig jaar in Amerika, maar voelde zich nog steeds sterk verbonden met zijn geboorteplaats Sluiskil. Hij kwam jarenlang elk jaar even terug op bezoek in Nederland. In 2011 is een film gemaakt over zijn leven en dan met name over zijn verbondenheid met zijn geboortegrond.
Op 31 mei 2013 is in Sluiskil een beeld onthuld ter ere van wat Lodewijk van den Berg allemaal bereikt heeft. Ook kreeg in 2018 bij de fusie van twee scholen in Terneuzen, de nieuwe school de naam 'Lodewijk College'.
In memoriam Lodewijk van den Berg
In memoriam Lodewijk van den Berg © Association of Space Explorers