Onrustig na wedstrijd Hoek tegen sc Heerenveen, politie gebruikt pepperspray en wapenstok

Tijdens en na de verloren bekerwedstrijd van Hoek tegen Heerenveen gisteravond was het onrustig op het sportcomplex in Hoek. De politie heeft het over een grimmige sfeer, agenten gebruikten de wapenstok en pepperspray om groepen op afstand te houden. Er is niemand aangehouden.
Politie moest groepen supporters uit elkaar houden
Politie moest groepen supporters uit elkaar houden © Politie
Volgens de politie werd de sfeer gedurende de wedstrijd steeds grimmiger. "Het leek wel of het eindsignaal van de wedstrijd het startsein was om los te gaan." Verschillende supporters zetten capuchons en gezichtsmaskers op, er werd zwaar vuurwerk afgestoken en er werd met spullen gegooid, aldus de politie.

Wapenstok en pepperspray

Agenten die aanwezig waren, voelden zich genoodzaakt wapenstokken en pepperspray te gebruiken om groepen op afstand te houden. Vlakbij het voetbalveld lag zwaar vuurwerk klaar en werden bivakmutsen gevonden. Volgens de politie was dat klaargelegd: "Kom je je club supporten of ben je gewoon uit om te rellen?"
Op Twitter melden supporters van sc Heerenveen dat aanhangers van Hoek het vak van de uitploeg aanvielen met stoelen, containers en vuurwerk.
De politie in Hoek werd ook geassisteerd door een korps van Walcheren. "Bij sommige incidenten moet er opgeschaald worden en kan het zijn dat we vanuit Walcheren bijstand moeten verlenen."
Jan Mieras, voorzitter van de supportersvereniging van Hoek, zag de ongeregeldheden niet aankomen. "Ik was er net zo door verrast als heel veel mensen. We stonden gezellig achter het doel een feestje te vieren, toen zag ik het ineens gebeuren aan de andere kant."

Domper op gezellig avond

Hij zag hoe een groep van ongeveer tien man het hek bij de uitsupporters bestormde. "Het was kort, de politie was er snel bij en achteraf viel het wel mee", zegt de voorzitter. "Maar het is wel een klein beetje een domper op een gezellige avond."
Wie er precies voor de ongeregeldheden zorgden, kan Mieras niet zeggen. "Op zo'n avond lopen er al snel 3.000 man. Het trekt mensen die ik normaal niet zie."

Geen stunt voor voetballers

Tijdens de wedstrijd hield Hoek lang stand tegen profclub Heerenveen, maar verloor uiteindelijk na verlenging met 2-4. De doelpunten voor Hoek werden gemaakt door Steve Schalkwijk en Rik Impens.