Raad van State onverbiddelijk: ontpoldering Hedwige gaat gewoon door

Het was écht de allerlaatste kans voor de voormalige eigenaar van de Hedwigepolder om via de Nederlandse rechter de ontpoldering tegen te houden. Maar de Raad van State is duidelijk: de polder naast het Land van Saefthinge mag definitief onder water worden gezet. De zaak was aangespannen door die voormalige eigenaar van de polder, Gery de Cloedt.
Werkzaamheden bij de Hedwigepolder
Werkzaamheden bij de Hedwigepolder © Vlaamse Waterweg
De Cloedt had gevraagd de besluitvorming over de ontpoldering te herzien, op basis van de PFAS-verontreiniging in de Westerschelde. De ontpoldering moet van de Hedwige een natuurgebied maken, maar volgens de Cloedt is daar geen sprake van, omdat er volgens hem nu water in de polder komt dat met PFAS verontreinigd is.

Argument komt te laat

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat De Cloedt het argument van vervuild Westerscheldewater acht jaar geleden had moeten aanvoeren, tijdens een eerdere rechtszaak die hij over de kwestie voerde bij de Raad van State. Volgens de Raad had De Cloedt bij die rechtszaak in 2014 ook al "redelijkerwijs kunnen weten" dat water in de Westerschelde verontreinigd was.

Alleen nieuwe informatie

Een eerdere uitspraak van de Raad van State kan alleen worden herroepen als er echt sprake is van nieuwe informatie die ten tijde van een eerdere zaak niet bekend was. Herziening van een onherroepelijke uitspraak is slechts mogelijk "op grond van feiten of omstandigheden die bij de verzoeker vóór de uitspraak niet bekend waren en ook niet bekend konden zijn".

Onherroepelijk

De Raad van State geldt in ons land als hoogste orgaan, als burgers willen protesteren tegen beslissingen van de overheid. Een uitspraak van de Raad van State wordt in ons land dan ook gezien als onherroepelijk. Gery de Cloedt bewandelde de afgelopen jaren meerdere juridische wegen, maar ving overal bot. Hij kreeg 21 miljoen euro vergoeding voor zijn gedwongen onteigening.
Een van de advocaten van De Gloedt, Hans Mieras, hoopt dat er toch nog een laatste mogelijkheid is om de strijd voort te zetten: "Er is nog een mogelijkheid om met deze zaak naar Europa te gaan. We gaan dat zeker onderzoeken."
Vorige week stelde de rechter de gemeente Hulst in het ongelijk in een zaak tegen de ontpoldering. De gemeente heeft nog een laatste kans om in beroep te gaan tegen die uitspraak, maar of dat gaat gebeuren moet nog besloten worden.