Kabouter Klus woont 'gewoon' in Middelburg - en kan zelf helemaal niet klussen

Op het eerste oog doet een doodnormale zeventiger de deur open van zijn statige woning in Middelburg. Toch is Aimé Anthoni verre van normaal. Op straat wordt hij nooit herkend, maar in zijn rol als Kabouter Klus kent een miljoenenpubliek hem.
Kabouter Klus, acteur Aimé Anthoni, vertelt in zijn tuin in Middelburg over zijn carrière en band met Zeeland
Hoewel de acteur niet in een paddenstoel of melkherberg woont, doet zijn tuin toch echt denken aan een kabouterbos. Paddenstoelen bewonen het gras en middenin de diepe tuin staat een gigantische boom van honderden jaren oud. Verder verraadt niets in het huis de carrière van de 74-jarige acteur. En ook zijn uiterlijk zal het niet verklappen: "Ik kan door heel Middelburg lopen, ik kan naar de sauna gaan, naar de supermarkt. Ik ga op in de massa. Dat is wel handig. Ik mis het niet om bekende Nederlander of bekende Vlaming te zijn."
Hij woont al 35 jaar in Middelburg, met dank aan zijn Zeeuwse echtgenote, maar heeft al die tijd zijn Vlaamse accent gehouden. Hij kent al sinds 1997 groot succes als Kabouter Klus, maar dat succes kwam hem niet zomaar aanwaaien.
Kabouter Klus, Aimé Anthoni
Aimé Anthoni bij de eeuwenoude boom in zijn eigen Middelburgse Kabouterbos © Omroep Zeeland
"Ik ben eind jaren '60 van de vorige eeuw naar de toneelschool in Antwerpen gegaan. Na mijn afstuderen ben ik in het Koninklijk Jeugdtheater terechtgekomen. En later, in het midden van de jaren '80, startte het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met een musicalgezelschap waar ik regelmatig mooie rollen toegewezen kreeg."

50 jaar en geen werk

Zo stond hij onder andere op Broadway in New York en speelde hij Jezus in Jesus Christ Superstar. Ook had hij een rol in de televisieserie F.C. De Kampioenen. Na een lange carrière in het theater, werd in de jaren '90 de subsidiekraan dichtgedraaid: "En toen stond ik op straat, op m'n vijftigste. Dat was een heel moeilijk moment. Ik was kostwinner, vader van twee studerende kinderen. Dus dat was een hele moeilijke periode in m'n leven."
Fankaarten Kabouter Klus
Gesigneerde fankaarten van Kabouter Klus © Omroep Zeeland
Bij de pakken neerzitten zat er niet in: "Ik ben op zoek gegaan naar ander werk. Ik ging alle productiehuizen af, dus ook Studio 100. Zij hadden in hun stal toen alleen Samson en Gert. Ik vroeg of ik daarin mee mocht spelen. Daar werd 'nee' op geantwoord. Maar ik had het geluk dat Hans Bourlon, de producent van Studio 100, z'n kast opentrok en tekeningen tevoorschijn haalde van de Kabouters Plop."

Werk is werk

Bourlon deed een voorstel: "Hij vertelde dat ze met iets nieuws gingen starten en dat ik één van de kabouters mocht gaan spelen. Ik dacht: werk is werk. Dat loopt misschien wel een jaar of twee, drie en dan zien we wel weer verder. Zo startte ik met het project Kabouter Plop."
Hij mocht niet kiezen welke kabouter - Plop, Lui, Kwebbeltje of Klus - hij ging spelen. Het moest Kabouter Klus worden: "De stouterik, de grappige, degene die het dichtst bij het kind staat." En die rol is hem op het lijf geschreven: "Misschien lijk ik wel een beetje op hem. Ik heb dat speelse, dat kind nog steeds in mij. Dus in dat opzicht ben ik ook in het echt wel een Kabouter Klus."
Herkennen Zeeuwen acteur Aimé Anthoni?
Toch is er één aspect waarop Anthoni en Kabouter klus mijlenver uit elkaar liggen: "Ik ben totaal geen klusser. Helemaal niet. Ik woon in een monumentenpand en kan hier echt niks. Ik kreeg wel eens commentaar van iemand die zag dat ik m'n hamer verkeerd vasthield op televisie", zegt hij lachend.

Niet meer weg uit Zeeland

Die hamer houdt hij inmiddels al 25 jaar vast als Kabouter Klus. Hij treedt nog altijd op in die rol en reist vanuit Middelburg dus veel op en neer naar Plopsaland in De Panne in België. Toch zit verhuizen er niet in: "Ik ben hier helemaal ingeburgerd. Ik hou van de Zeeuwen en zou hier nooit meer weg willen. Ik hou van het huis, van de prachtige tuin, fietsen langs het Veerse Meer. Ik heb de laatste zes, zeven jaar nu ook een elektrische fiets waarmee ik het eiland verken. Wat is dat Zeeland toch prachtig."

'Zelf beslissen om te stoppen zal moeilijk zijn'

Dat betekent dat hij zal blijven pendelen tussen Middelburg en België. Want zo lang het kan, blijft hij Kabouter Klus: "Ik vind hem nog steeds hartstikke leuk. Anders zou ik het niet meer doen. Het houdt me jong. Er zal zeker een moment komen dat het mooi geweest is. Ik kan geen antwoord geven wanneer die tijd gekomen is. Het zal een hele moeilijke beslissing voor mij zijn om te zeggen: "Nu is het wel geweest." Het moet natuurlijk niet zielig worden, maar daar waak ik wel over. Het kan ook zijn dat mijn bazen zeggen dat het is afgelopen. Dan hoef ik die beslissing niet zelf te nemen. Misschien is dat wel het handigste, want zelf beslissen zal moeilijk zijn."
Aimé Anthoni, Kabouter Klus
Aimé Anthoni © Omroep Zeeland
Kabouter Klus is dan ook de rol van zijn leven: "Dat is mijn glansrol. Ja, ik ben toch Kabouter Klus geworden in die vijfentwintig jaar. En die wil ik nog niet van me afschudden."