Haaientanden zoeken op de Kaloot in Borssele: 'Succes gegarandeerd'

Succes gegarandeerd. Dat zegt gids Digna over de excursie haaientanden zoeken op het strand van de Kaloot in Borssele. Vanmorgen ging ze op pad met vakantiegangers, gewapend met een houten zeef.
Deelnemers aan de excursie laten zien wat ze gevonden hebben
Deelnemers aan de excursie laten zien wat ze gevonden hebben © Omroep Zeeland
Het strandje de Kaloot ligt op een steenworp afstand van de kerncentrale Borssele. "Het ligt hier echt vol met haaientanden", zegt gids Digna. "Als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken, vind je altijd wel iets. Het is leuk om samen buiten bezig te zijn en als je dan iets vindt, is het feest." Het strand staat bekend als een waar eldorado voor het vinden van fossielen, schelpen en haaientanden.

Even wennen

Dat beamen een moeder en dochter uit Brabant die in Zeeland op vakantie zijn. "In het begin moet je echt wennen, dan kun je de haaientanden niet vinden", zegt de moeder terwijl ze met een houten zeef in de weer is. "Maar zodra je het trucje doorhebt, gaat het in een keer snel. We hebben al heel wat gevonden."
In een plastic bakje ligt de vondst van vanmorgen. Een grote haaientand, met wortel en al, en heel wat kleinere. "Ik ga ze thuis in een kast bewaren", zegt de dochter trots. "Maar eerst leg ik ze twee weken in het water zodat het zout eruit kan trekken. Anders kunnen ze namelijk kapot gaan. En dat wil ik natuurlijk niet."
Een van de haaientanden die gevonden werd
Een van de haaientanden die gevonden werd © Omroep Zeeland

Niet leegroven

De gids van de excursie laat weten dat ze de groepen bewust klein houdt. "Maximaal twaalf deelnemers", zegt Digna. "En we organiseren dit ook niet te vaak. Veel lokale mensen komen hier ook graag om wat te zoeken en we willen het zeker niet leegroven hier. We houden echt wel rekening met de mensen die hier vaker komen."