Oud-Tweede Kamerlid John Lilipaly (79) overleden: 'Hij was een ontzettende vechter'

Het Zeeuwse oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA John Lilipaly uit Middelburg is overleden. Hij leed al een langere tijd aan Alzheimer. Lilipaly werd 79 jaar.
John Lilipaly overleden
Lilipaly was Tweede Kamerlid voor de PvdA © ANP
Lilipaly werd geboren in Ihamahu op het Molukse eiland Saparua. Als zoon van een KNIL-militair kwam hij op zesjarige leeftijd naar Nederland. Hij was een gepassioneerde voetballer en wilde daar eigenlijk zijn carrière van maken. "Hij was een heel goede voetballer bij de voetbalclub in Vlissingen. Hij heeft ook aanbiedingen gekregen vanuit het betaald voetbal, maar zijn vader zei: ga jij maar een fatsoenlijk beroep leren", vertelt zijn vrouw Ada Lilipaly in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "En toen werd het de kweekschool."

Een echte Zeeuw

Lilipaly studeerde aan de pedagogische academie en werd onderwijzer in Middelburg. Later werkte hij op het ministerie van Onderwijs, onder meer als onderwijsinspecteur. Van 1986 tot 1998 zat hij in de Tweede Kamer als lid van de PvdA. Hij was het eerste Kamerlid van Molukse afkomst. In de Tweede Kamer was hij woordvoerder minderhedenbeleid, waterkwaliteit en sport.
"Hij was altijd wel betrokken bij maatschappelijke zaken en hij wilde wat doen voor minderheden", vertelt Ada Lilipaly. "Hij was een ontzettende vechter, hij wilde knokken voor dingen. Dat heeft hij op verschillende manieren altijd gedaan. Voor minderheden, maar bijvoorbeeld ook om Zeeuwse zaken te behartigen. Hij was vanaf zijn zesde in Nederland, hij was echt een Zeeuw. Zo voelde hij zich ook. Hij vond dat hij Zeeland ook moest vertegenwoordigen en zijn best moest doen voor Zeeuwse problemen."
Beluister hier het gesprek met Ada Lilipaly
Sinds een aantal jaren had Lilipaly de ziekte van Alzheimer. "Hij is heel langzaam achteruit gegaan", vertelt zijn vrouw. "We hebben vele jaren op dit moment gewacht, maar als het dan komt, is het alsnog heel heftig. Aan de ene kant is er een streep getrokken en aan de andere kant voelt hij nog heel dichtbij." De familie - onder wie zijn dochter, voormalig televisiepresentatrice Carolijn Lilipaly - neemt deze week in besloten kring afscheid.