Barbara knapte zelf haar kerkje op; nu spaart ze nog voor drie kroonluchters

Het is er koud en donker als we het witte kerkje in Ovezande binnenstappen. Na lang roepen verschijnt een breed lachende Barbara van Dijk uit de aangrenzende keuken. Daar warmen we eerst even op met koffie. 'Verwarming is er niet in de kerk, da's niet te doen met de prijzen van nu", legt ze uit.
Barbara kocht een kerk
Barbara van Dijk kocht in 2009 het van oorsprong katholieke middeleeuwse kerkje. "Het idee dat zo'n oud kerkje verpest zou worden, dat er appartementen in zouden komen of zo, dat leek me heel erg, dus heb ik het gekocht om het als kerk te kunnen behouden."
Ze begon aan het eerherstel van het gebouw met hulp van vakmensen uit de regio. Nu, dertien jaar later is het grootste deel van de restauratie achter de rug. "Ik wil nog wel heel graag drie grote kroonluchters, die moeten speciaal worden gemaakt, daar ben ik voor aan het sparen."

Zwart gat

Een restauratie kost geld, veel geld, en ook al heeft Barbara subsidie gekregen en was de belastingdienst haar gunstig gezind, ze noemt het kerkje haar financiële zwarte gat. "Ik heb er veel eigen geld ingestoken, maar aan de andere kant, hoeveel geld wil je uitgeven aan vakanties, kleding of auto's, ik wilde iets nuttigs doen met mijn geld en ik heb nu wel het gevoel dat ik geïnvesteerd heb in iets zinnigs, niet in iets wat commercieel interessant is."
Kerkje Ovezande
De kerk in Ovezande © Omroep Zeeland
Het kerkje staat midden in Ovezande en heeft volgens Barbara vooral een functie als kern van een gemeenschap. "Een kerk is van oudsher een plek om samen te komen bij belangrijke gebeurtenissen." Daarom verhuurt ze de ruimte ook voor bruiloften, doopsels, uitvaarten of exposities. Op dit moment hangt er een serie levensgrote zelfportretten in de kerk. Barbara van Dijk is ook beeldend kunstenaar.
Stukje geschiedenis
De opbrengst van de exploitatie van het kerkje wordt gebruikt voor de verdere restauratie en verfraaiing van de kerk. "De kerk is er al eeuwen en ik hoop na mij nog eeuwen, ik zie dit ook niet als mijn kerk, maar als een deel van de geschiedenis. Ik hoop dat ik 'm ooit kan doorgeven aan een volgende generatie."

Levenswerk

Dat het kerkje Barbara van Dijk na aan het hart ligt is overduidelijk. Je zou het haar levenswerk kunnen noemen. "In een tijd dat er zoveel kerken worden afgebroken of een andere functie krijgen is het mooi dat er particuliere initiatieven zijn zoals dat van mij om ervoor te zorgen dat er nog kerken overblijven."
Kerkje Ovezande
Barbara van Dijk © Omroep Zeeland
De middeleeuwse kerk in Ovezande is een rijksmonument dat oorspronkelijk uit de dertiende eeuw stamt. De toren is laat vijftiende eeuws.
De naam van de kerk is Wit Arjaentje, die naam is ontleend aan de enige fresco die bewaard is gebleven in de kerk, die van de Heilige Adrianus, die met zijn voet op een leeuw en een zwaard en schild in zijn handen is afgebeeld.
In 1840 is de kerk drastisch gemoderniseerd. De ramen zijn vergroot, er is een sierplafond aangebracht en de muren zijn gewit. Zo ontstond het huidige sobere en serene interieur met Van Dam-orgel als blikvanger.
De laatste restauratie was in 2016 klaar. Het eenvoudige interieur met de achttiende-eeuwse kansel is behouden. Een aantal middeleeuwse elementen zijn opnieuw zichtbaar gemaakt.