Even dimmen: waarom Bibian vindt dat we vaker de lampen uit moeten zetten

Lampen kunnen 's avonds en 's nachts veel vaker uit. Dat zegt Bibian Scheepstra van de Zeeuwse Milieufederatie. Ze vindt het goed dat meer mensen de lichten te dimmen tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 29 oktober, maar dat zou wat haar betreft vaker moeten gebeuren, zegt ze in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
Sterrenhemel gezien vanuit Wolphaartsdijik
Sterrenhemel gezien vanuit Wolphaartsdijik © Jordy Reijnhout
Wat Scheepstra betreft is de Nacht van de Nacht, van zaterdag 29 op zondag 30 oktober, de mooiste nacht van het jaar. "We vragen vooral aandacht voor donkerte, want we leven in een deel van de wereld dat steeds lichter wordt. Dat is voor dierenwelzijn, maar ook voor onze eigen welzijn niet heel erg goed en gezond", aldus Scheepstra.

Extra lang aandacht voor

Daarom wordt tijdens de Nacht van de Nacht aandacht gevraagd voor lichtvervuiling. Ze vindt het goed dat de Nacht van de Nacht plaatsvindt op het moment dat de klok wordt verzet. "Deze nacht is extra lang, op die manier is er extra lang aandacht voor." Al blijft ze hopen op meer duisternis: "We willen standaard dat mensen en bedrijven veel minder lampen aandoen. We willen die donkerte weer terug omdat dat belangrijk is."
Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. In Middelburg wordt zoals ieder jaar een groot evenement georganiseerd. "Het is een vol programma van 19.00 tot 23.30 uur waarbij we met verschillende facetten die met licht te maken hebben, mensen proberen duidelijk te maken wat lichtvervuiling inhoudt", vertelt voorzitter Henk Daalhuizen. Hij geeft aan dat het vooral op een gezellige manier gebeurt door middel van een wandeltocht door de stad.
Volgens Scheepstra kan de provincie op sommige plekken donkerder worden. "Ik denk dat we allemaal de grote led verlichte reclameborden wel kennen en het kassengebied bij Rilland. En er zijn nog wat bedrijven die kantoren 's nachts vol in het licht zetten daar, kunnen we best nog wat aan doen."
Al ziet ze ook wel lichtpunten, of liever gezegd donkere punten. "Het allerdonkerste plekje in Zeeland is bij Vrouwenpolder, bij natuurgebied Oranjezon."
Zeker nu met alle energie-ellende die we hebben, is dit het moment van extra bewustwording
Henk Daalhuizen, voorzitter Nacht van de Nacht in Middelburg
Scheepstra denk dat veel Zeeuwen en bedrijven het vrij simpel donkerder kunnen krijgen. "Er zijn best veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld door meer te doen met dimbaar licht."

Niet overal het licht uit

Daarnaast zegt ze dat er slimme buitenverlichting is: als er meer mensen op straat zijn, is het licht feller. Zodra het rustiger is, neemt ook de intensiteit van het licht af. Al zegt ze dat het niet overal kan: "Verlicht waar het moet, donker waar het kan. Zeker op verkeerskruispunten moet je goede verlichting hebben."
Nacht van de nacht in Middelburg in 2019
Nacht van de nacht in Middelburg in 2019 © Rudi van Dommelen
Ook hoopt ze dat kassen in de toekomst minder fel schijnen. "Ik weet dat er onderzoeken zijn of bepaalde planten groeien bij blauw of rood licht."

Opgave om lampen uit te krijgen

Volgens Henk Daalhuizen, voorzitter van de Nacht van de Nacht in Middelburg is er ook nog veel te winnen als het gaat om lichtvervuiling. Dat merkt hij ook bij de organisatie van het evenement. "We hebben winkeliers en omwonenden gevraagd om het licht uit te doen en eventueel een kaarsje in het raam te zetten. Winkeliers is gevraagd om lichtbakken uit te doen. Het was een hele opgave om dat allemaal uit te krijgen."
De voorzitter zegt dat het vooral moeite kost om winkeliers zover te krijgen. Al snapt hij dat in sommige gevallen ook wel. "Het kan ook met veiligheidsaspecten te maken hebben."
Hij denkt dat één nacht aandacht voor lichtvervuiling geen zoden aan de dijk zet, al is een beetje aandacht beter dan helemaal geen aandacht. "Zeker nu met alle energie-ellende die we hebben met z'n allen en de hoge prijzen, is dit het moment van extra bewustwording.
Zeeuwse Kamer over Nacht van de Nacht