Voormalige jachtmakelaar krijgt maximale werkstraf voor diefstallen uit zeilboten

Een 45-jarige voormalige jachtmakelaar uit Serooskerke (S) heeft van de rechtbank in Middelburg een hogere straf gekregen dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist. De man werd veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur. Hij stond terecht voor zo'n twintig inbraken in zeiljachten.
Jachthaven Scharendijke (drone)
De jachthaven van Scharendijke waar de man ook uit zeilboten stal © Omroep Zeeland
De rechter legde een zwaardere straf op omdat de man een hardnekkige verslaving aan cocaïne en heroïne heeft gehad. Hij lijkt op de goede weg, maar de rechtbank wil het risico van terugval met de zwaardere straf voorkomen. Als de man de werkstraf niet uitvoert, wordt de straf vervangen door 120 dagen cel. Hij krijgt ook een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar.

Inbraken met loper

De 45-jarige man werd in december 2021 aangehouden. Bij een huiszoeking vond de politie meer dan honderd goederen In maart dit jaar bekende hij bij de politie een twintigtal inbraken in zeilboten in allerlei jachthavens boven de Westerschelde. Hij had het vooral op navigatieapparatuur voorzien. Door de diefstallen kon hij zijn drugsverslaving betalen.
De Serooskerkenaar had een loper waarmee hij, zonder schade te veroorzaken, in kon breken in zeilboten van het merk Bavaria en X-yachts. Eigenaren merkten vaak pas later dat er spullen weg waren.