Door hoge temperaturen staan ook fruitbomen in bloei: 'Het komt door de extreem droge zomer'

Na de warmte van afgelopen dagen staan enkele fruitbomen weer in bloei. In Zeeuwse boomgaarden is weer bloesem te zien, terwijl dit normaal gebeurt in april of mei. Zo ook bij fruitteler Etiënne van der Wielen in de polders van Kloosterzande. "Je ziet nu zelfs al kleine perenvruchtjes."
Perenbomen in bloei
Die peertjes hebben echter geen schijn van kans om ook daadwerkelijk door te groeien tot volwassen peren. De winter staat voor de deur en de fruitteler ziet dat vruchtjes er niet sterk genoeg uitzien. De oorzaak van de bloeiende bloesems ligt volgens Van der Wielen niet aan de huidige warme temperaturen, maar aan periodes eerder dit jaar.

'Ik vrees voor de toekomst van die bomen'

De hitte van afgelopen zomer en het lange droge voorjaar. Dit zorgde ervoor dat er geen vruchten aan de boom kwamen. De afgelopen maanden viel er wél neerslag, was de temperatuur vergelijkbaar met die van in het voorjaar en dacht de boom volgens de fruitteler: "Ik laat m'n bloesems maar zien, maar dit is natuurlijk niet normaal. Wat je nu ziet is echt een overlevingsmodus."
Etiënne van de Wielen snapt wel dat het bijzonder is, want hij heeft het nog nooit meegemaakt, maar weet dat dit niet goed is. "De bomen die nu in bloei staan gaan in de lente echt niet nog een keer bloeien. Ik vraag me af of er bij de andere knoppen aan die bomen nog wel iets gaan gebeuren. Ze zien er niet sterk uit."
Bloesem in oktober
Etienne van der Wielen bij één van de bloesems © Omroep Zeeland
De fruitteler ziet aan deze tekenen dat de natuur door extreem weer op hol is. Het is voor Van der Wielen een teken om actie te ondernemen, want zo kan het volgens hem niet verder. Omdat hij in de polders van Kloosterzande niet beschikt over zoet water, richt hij zich op een waterbassin dat regen opvangt en kan worden gebruikt tijdens droge periodes.

Hoop op subsidie

Een bassin is duur en daarom heeft Van der Wielen een aanvraag gedaan bij de provincie Zeeland. Het dagelijks bestuur stelt geld beschikbaar voor installatie van water gerelateerde investeringen, zoals drainage en waterberging.
Het is voor Etiënne toch een beetje d'r op of d'r onder, want de fruitteler denkt regelmatig na over zijn toekomst. "Je denkt wel eens: misschien moet ik maar stoppen met fruit telen. Als de droogte de beperkende factor is voor een goed product de komende jaren, dan moet je stoppen. Maar ik probeer er nu toch echt het beste van te maken."