Istvan Bakx geniet bij Groene Ster van 'met het mes op de keel spelen'

Plezier maken met vrienden en genieten van het spelletje dat zijn de voornaamste redenen voor Istvan Bakx waarom hij afgelopen zomer besloot om de zaalvoetbalschoenen aan te trekken en zich te melden bij Groene Ster. Inmiddels is de 36-jarige oud-profvoetballer uit Vlissingen een gewaardeerde kracht bij de ploeg die al jaren in de eredivisie speelt.
Zaalvoetballer Istvan Bakx
"Het is toch een andere sport dan op het veld", zegt Bakx, die afgelopen jaar zijn carrière op het gras afsloot bij Hoek. Meer dan 300 wedstrijden in het betaald voetbal speelde hij voor onder meer Go Ahead Eagles, FC Oss en KV Kortrijk. Toch koos hij er voor om nog niet definitief te stoppen. "Ik kom hier letterlijk op een steenworp afstand vandaan. Ik zie hier veel bekende gezichten. Dit is Vlissingen. Als we trainen is het net alsof we op een pleintje met elkaar voetballen. Terug naar de basis, terug naar de liefde voor het spelletje."
Bij Groene Ster komt Bakx veel mensen tegen die hij al heel lang kent. Met trainer Azdine Boufrahi zat hij op de basisschool bijvoorbeeld. "Er zijn heel veel linkjes en verbandjes in de selectie, dus de drempel was niet hoog voor mij om hier te gaan voetballen."

De zone van de waarheid

Toch moet Bakx wel wennen aan het zaalvoetbal zelf. "Het is heel anders. In de zaal speel je altijd in de zone van de waarheid. Het is hier altijd met het mes op de keel. Als je uitgespeeld bent, volgt er altijd een kans. De druk zit op elke actie. Dat maakt het spectaculair en voor mij ook nieuw."
Istvan Bakx namens Groene Ster aan de bal in de wedstrijd tegen FC Eindhoven
Istvan Bakx namens Groene Ster aan de bal in de wedstrijd tegen FC Eindhoven © Paul ten Hacken
Voorlopig kijkt Bakx dit seizoen aan en probeert hij zoveel mogelijk te genieten. Of hij volgend seizoen ook nog actief is bij Groene Ster, weet hij dan ook nog niet. "Ik ben geboren met liefde voor voetbal. Toen ik kon lopen, liep ik al achter een bal aan. Alleen het lichaam en andere ambities duwden me van het veld af en ik ben blij dat ik hier nog deel uitmaak van een spelersgroep. Maar ik ga niet te ver vooruit kijken. Ik vind het gewoon hartstikke leuk en dit seizoen ben ik er absoluut bij."