Dano Lourens wordt volwassen bij profclub Sparta Rotterdam: 'Soms word ik verrot gescholden'

Dano Lourens voelt zich steeds beter op zijn plek bij Sparta Rotterdam. Het 18-jarige voetbaltalent uit Middelburg maakte vorige week zijn langverwachte debuut bij Jong Sparta. Het was voor Lourens de beloning voor een periode waarin hij bij zijn nieuwe club ouderwets de goals aaneenreeg.
Dano Lourens wordt volwassen bij profclub Sparta Rotterdam
De 26 goals die Lourens vorig seizoen maakte bezorgde Kloetinge de titel in de 1e klasse B. Zelf verdiende de pas 18-jarige aanvaller er een transfer naar eredivisionist Sparta mee. "Maar het niveauverschil is enorm", zegt Lourens een paar maanden na de overstap. "Even de tijd nemen om de bal aan te nemen zit er niet in, het gaat hier allemaal enorm snel."

Leven als prof

Hij heeft zich volledig op het voetbal gestort en leeft als een echte prof. Dat betekent vier keer per week trainen op het veld en daarnaast ook nog het krachthonk in. Wonen doet hij nog steeds in Middelburg. "Iedere ochtend gaat om kwart over zes de wekker en reis ik met de trein naar Rotterdam." In het begin moest hij best wennen aan de harde, Rotterdamse mentaliteit. "Bij Kloetinge was er niet zoveel aan de hand als je een balletje verkeerd speelde. Hier word ik dan bijna verrot gescholden. Maar dat hoort erbij en is goed voor me."
Voetbal Dano Lourens Jong Sparta
Dano Lourens wordt volwassen bij profclub Sparta Rotterdam © Omroep Zeeland
De eerste maanden stonden in het teken van wennen. Lourens trainde met Jong Sparta, maar speelde zijn wedstrijden bij het Onder 18-team. "Dat wist ik van tevoren. De concurrentie voor de spitspositie bij Jong is enorm. Ik speel liever een hele wedstrijd dan dat ik een paar minuten inval."

Scoren bij Sparta

Bij de Onder 18 ging hij vrolijk door met waarmee hij vorig seizoen bezig was bij Kloetinge: er lustig op los scoren. In zeven wedstrijden maakte hij er tien. Vorige week kreeg hij daarvoor de beloning. Tegen Rijnburgse Boys begon hij voor het eerst bij Jong Sparta in de basis. "Het was echt mannenvoetbal. Ik kreeg veel schoppen, daarom moet ik slim spelen."

Ambitieus

Scoren deed hij niet bij zijn debuut, maar de Walcherse aanvaller is vastberaden te gaan slagen in de havenstad. "Het liefst wil ik zo snel mogelijk naar het eerste natuurlijk. Dat wil iedereen, maar ik ga er in ieder geval alles aan doen."
Zaterdag verloor Lourens met Jong Sparta met 1-4 van HHC Hardenberg. Lourens startte in de basis en werd na ruim een uur vervangen. Het was zijn tweede wedstrijd voor Jong Sparta in de Tweede Divisie.