Zeeuwse politiek over voortdurende Vlaamse PFAS-lozingen: 'Ze zouden wel wat harder mogen lopen'

Vlaanderen mag wel wat meer werk maken van het terugdringen van het lozen van PFAS. Dat is het overheersende gevoel in de Zeeuwse politiek nadat gisteren bekend werd dat er in Vlaanderen nog steeds 35 bedrijven volgens de oude lozingsvergunning PFAS mogen lozen. Daardoor kan er ook volgend jaar nog ruim 900 kilo PFAS onze kant op stromen.
PFAS Vlaanderen
De Westerschelde © Omroep Zeeland
"Het bevestigt de rechtmatigheid van mijn ongeduld", reageert gedeputeerde Dick van der Velde onderkoeld. Hij is aan de ene kant blij met de samenwerking met Vlaanderen. Ongeveer de helft van de Vlaamse bedrijven heeft wel te maken met een strengere vergunning. "Maar er blijft nog een stuk over", geeft Van de Velde toe.
Als alle bedrijven maximaal lozen, stroomt er volgend jaar opnieuw 907 kilo PFAS vanuit Vlaanderen door de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. "Dat is 907 kilo te veel.", zegt de gedeputeerde strijdbaar. "En dat betekent dat we met Vlaanderen in gesprek moeten blijven om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk ook van die laatste 907 kilo af zijn."

Eindpunt van de darm

Ook de Zeeuwse Statenleden wisten niet dat er vanuit Vlaanderen nog zo veel PFAS onze kant op stroomt. Gert-Jan Minderhoud (Partij voor Zeeland) noemt het nieuws 'knap rampzalig'. "Wij zijn het eindpunt van de darm en daar plukken we de wrange vruchten van", aldus Minderhoud. Hij heeft er wel begrip voor dat het lastig is om al afgegeven vergunningen aan te passen. "Maar ze zouden wel wat harder mogen lopen, wat mij betreft", voegt hij daar aan toe.
PFAS Vlaanderen
PFAS Vlaanderen © Omroep Zeeland
De enige oplossing is wat Minderhoud betreft een totaalverbod op PFAS, ook op zogenaamde essentiële oplossingen: "Want aan een goedaardige tumor kan je ook sterven." Daar sluit Inez Flameling (PvdA) zich bij aan. Wat haar betreft moet het provinciebestuur de noodzaak van zo'n verbod blijven benadrukken om ervoor te zorgen dat Vlaanderen niet de oren laat hangen naar de bedrijven. "Laat niet de lobby het tempo van een verbod bepalen", aldus Flameling.
Harold van de Velde (SGP) is blij dat het nieuws naar buiten is gekomen. "Het maakt de ernst van het probleem duidelijk", laat hij weten. Maar hij wil de discussie over de Westerschelde niet laten beperken door PFAS. "Anders rennen we over een half jaar weer achter een nieuw, vervuilend stofje aan", legt hij uit. "Zo blijven we een vieze Westerschelde houden."

Sussende woorden

De enige sussende woorden komen van Martin Bos (Forum voor Democratie). Volgens Bos krijgt hij daarin gelijk van de Rijksoverheid. "Als zij echt zouden vinden dat PFAS een gevaar zou zijn, hadden ze nooit de Hedwigepolder onder water laten zetten", licht hij z'n standpunt toe.
Gedeputeerde Van der Velde wil ten slotte niet alleen dat Vlaanderen meer vaart zet achter het aanpakken van PFAS-lozingen, ook in Nederland kunnen er wat dat betreft nog wel wat stappen gezet worden. Zo gaat niet elke vergunningverlenende instantie, het zogenaamde bevoegde gezag, op dezelfde manier om met vergunningen om PFAS te lozen. "De verantwoordelijkheden zijn versnipperd, eenduidigheid zou wenselijk zijn", legt de gedeputeerde uit. Hij heeft dan ook een heldere boodschap voor het kabinet: "Kom met duidelijke criteria wat wel en niet mag."
Later deze maand spreekt de Tweede Kamer uitgebreid over PFAS.