Vlissingse statushouders krijgen extra taalles, maar daarvoor zijn wel extra taalcoaches nodig

Een groep Vlissingse statushouders wordt binnenkort een jaar lang gekoppeld aan een taalcoach. De bedoeling is om een jaar lang elke week anderhalf uur samen op te trekken om de Nederlandse taal beter te leren. Voor het project worden nog dertig taalcoaches gezocht.
Vlissingen zoekt taalcoaches voor statushouders
Het gat om een project van de gemeente Vlissingen, die hoopt dat het hierdoor voor de statushouders makkelijker wordt om een baan te vinden. Sinds begin van dit jaar zijn de gemeenten en niet meer het Rijk verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Uit onderzoek van de gemeente Vlissingen onder de nieuwkomers bleek, dat er zo'n dertig zijn, die sterk behoefte hebben aan contact met mensen om zo Nederlands te leren spreken.

Zeer enthousiast

Begin volgend jaar worden zij gekoppeld aan een vaste taalcoach van vrijwilligersorganisatie Gilde SamenSpraak. Dat koppelt al vele jaren taalcoaches aan zogenoemde taalmaatjes of taalvragers. Coördinator Maria Paalman is dan ook zeer enthousiast over dit project en vol lof over de gemeente. "Als het om inburgering gaat heeft Vlissingen met dit project haar verantwoordelijkheid wat breder aangepakt dan strikt noodzakelijk is." Ook het Taalhuis van de gemeente Vlissingen is betrokken bij het project en zorgt onder meer voor de intake.
Taalproject statushouders
Voor het project worden nog dertig taalcoaches gezocht © Omroep Zeeland
Hoe de nieuwe koppels straks te werk gaan mogen ze volgens Paalman zelf bepalen. "Dat doen we normaal ook zo. Wel zullen zij aan het begin van het jaar concrete doelen vaststellen en aan het eind van het jaar bekijken hoeveel het heeft opgeleverd." Maar de koppels kunnen zelf hun wekelijks samenzijn invullen. "Je kunt samen een artikel lezen, naar een museum, het nieuws bekijken, samen wandelen. Er kan heel veel."
Nederlands praten is belangrijk, zinnen leren maken. Als je dat niet doet, leer je de taal niet
Rawaa Baroudi, volgt les bij een taalcoach
Zelf geeft Paalman wekelijks les aan een klasje taalvragers, onder wie de uit Syrië afkomstige Rawaa Baroudi. Zij woont al een aantal jaren in Nederland, heeft een baan, volgt taalles op school, maar zegt daarnaast veel op te steken van de wekelijkse bijeenkomsten bij haar coach Maria.

Meer zelfvertrouwen

"Zij helpt met taalverbetering. En als ik iets beter begrijp geeft het mij meer zelfvertrouwen." Met alleen school kom je er volgens de Syrische niet. "Op school praat je alleen over grammatica. Bij de taalcoach praat je over alle dingen die er gebeuren, die je ziet op het nieuws. We hebben het soms over politiek of over economie. De taalcoach geeft extra uitleg."
Daarnaast is het praten heel belangrijk voor haar. "Als je dat niet doet, dan leer je het niet. Je moet zinnen leren maken. En je leert iets over uitdrukkingen, over kindertaal, over straattaal. Dat leer je niet op school."

Nog niet genoeg taalcoaches

Paalman hoopt dat de nieuwkomers die straks in het project deelnemen dezelfde ervaring hebben. "Het begint met taal, maar tegelijkertijd is er de inhoud. Terwijl we het hebben over taal werk je indirect ook aan integratie."
Voor dit project krijgt Vlissingen geld van het Rijk. Op 1 januari moet het project starten. Gilde SamenSpraak is nog op zoek naar taalcoaches. Wie zich wil aanmelden kan dat doen bij taal@gildewalcheren.nl.