Hoe waardeloos de situatie ook is, provinciebestuurder verwacht nog steeds 16.500 nieuwe woningen in Zeeland
Gedeputeerde Dick van der Velde verwacht nog steeds dat er 16.500 huizen gebouwd kunnen worden in Zeeland, ook nu de Raad van State heeft besloten dat bouwprojecten niet automatisch meer toestemming krijgen om stikstof uit te stoten. "We blijven er gewoon voor gaan", zegt de provinciebestuurder in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.

Half oktober zette de provinciebestuurder nog glunderend zijn handtekening onder de afspraak om 16.500 huizen te bouwen in Zeeland. Maar nu, koud drie weken later, lijken die plannen als sneeuw voor de zon verdwenen. De Raad van State bepaalde gisteren dat bouwplannen die nog in de ontwikkelfase zijn, allemaal opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden.
Strijdvaardig en ambitieus
Maar Van der Velde toont zich op de radio strijdvaardig en ambitieus. Al moet hij wel erkennen dat hij met tegenwind te maken krijgt. En dan drukt hij zich naar eigen zeggen nog netjes uit. "Waardeloos, daar kunnen we kort over zijn", is zijn reactie als hem gevraagd wordt zich iets minder netjes uit te drukken.
Voor de bouw, aanleg en sloop van onder meer woningen, energieprojecten en wegen was geen natuurvergunning nodig qua stikstofuitstoot. Bouwprojecten kregen automatisch toestemming om tijdelijk stikstof uit te stoten. Daar is gisteren verandering in gekomen, nu de Raad van State heeft geoordeeld dat de zogenoemde bouwvrijstelling juridisch niet houdbaar is. Als een bouwproject leidt tot stikstofneerslag in een kwetsbaar natuurgebied, is toch weer een natuurvergunning nodig.
De uitspraak kan gevolgen hebben voor de hele bouwsector, per project moet weer een stikstofberekening worden gemaakt.
Maar hoe waardeloos hij het besluit ook vindt en hoe sterk de tegenwind ook is, de provinciebestuurder denkt nog steeds de ambitie van 16.500 nieuw te bouwen woningen te kunnen waarmaken. "We moeten kijken hoe we de tegenwind het hoofd bieden, samen met gemeenten en samen met bouwers en coöperaties."
Mogelijk andere manier van bouwen
Hoe de weg naar duizenden nieuwe woningen leidt, zonder een tik op de vingers te krijgen, weet Van der Velde nog niet. "Wat is de beste weg, zonder al te veel kleerscheuren op te lopen?", vraagt hij zich hardop af. Dat kan een manier van bouwen zijn waarbij minder stikstof vrijkomt. "Zodat je ook minder hoeft te compenseren."
"Het is helemaal geen makkelijke taak. Al die jonge mensen die graag een woning willen hebben. Daar moeten we dus echt mee aan de slag. Als dat betekent dat we op een andere manier moeten bouwen of dat we moeten compenseren, moeten we zoeken naar de beste en meest verantwoordelijke manier om dat te doen", besluit hij.
Gedeputeerde blijft ambitieus over bouw 16.500 woningen
Ook in de Zeeuwse bouwsector zijn grote zorgen nu de Raad van State heeft bepaald dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten. "Dit betekent grote onzekerheid", zei Eric de Ruijsscher, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW.