Vrijwilligers bezorgd over voortbestaan Oostkerk en starten petitie

Vrijwilligers van de Oostkerk in Middelburg zijn bezorgd over het voortbestaan van de kerk. Er is 80.000 euro nodig om het gebouw te redden van de ondergang. Het bestuur heeft geprobeerd het geld bij elkaar te krijgen, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat de vrijwilligers nu een petitie zijn gestart om meer geld te krijgen van de gemeente.
De Oostkerk in Middelburg
Vrijwilligers starten petitie voor het behoud van de Oostkerk © ANP
De gemeente deed eerder al een duit in het zakje, namelijk 56.000 euro. Maar de vrijwilligers vragen nu om een structurele subsidie. "Als we die krijgen, dan kunnen we ook andere fondsen in het land aanschrijven voor geld", legt vrijwilliger Ollo Feenstra uit.

Belangrijk monument

Zij werd vorige week, samen met ruim 45 andere vrijwilligers, door de stichting van de Oostkerk bijgepraat over de financiële situatie. Feenstra: "Het kost veel geld om de kerk open te houden. Zoals het verwarmen van het gebouw. Ondanks dat we de afgelopen jaar veel aan verduurzaming hebben gedaan."
Feenstra pleit voor de structurele subsidie omdat ze het belangrijk vindt dat de kerk open blijft voor evenementen. "Het is zo'n belangrijk monument voor de stad." Het onderhoud van de kerk is overigens een taak voor Monumentenbezit, de eigenaar. Inmiddels is de petitie meer dan duizend keer getekend.