Arnemuiden vanaf nu belangrijke uitvalbasis voor reddingsvluchten Noordzee

Vliegveld Midden-Zeeland is vanaf vandaag het nieuwe thuis van een van de twee SAR-helikopters van de kustwacht. In totaal beschikt de kustwacht over twee helikopters. Die stonden tot nu toe gestationeerd in Den Helder en Rotterdam. Nu het beheer en uitvoer van de reddingsvluchten is gegund aan een Schots bedrijf is Rotterdam ingeruild voor Arnemuiden.
SAR helikopter Arnemuiden
SAR helikopter Arnemuiden © Bristow Group
De helikopter landde aan het einde van de middag op vliegveld Midden-Zeeland. Eerder vanmiddag zijn de reddingstaken tijdens een korte ceremonie officieel overgedragen aan het Schotse bedrijf de Bristow Group. Na die ceremonie in Den Helder vertrok een van de helikopters richting Arnemuiden, waar het vanaf nu klaar staat om uit te rukken. In Arnemuiden is 24 uur per dag en zeven dagen per week een bemanningsploeg aanwezig.
Bristow Group heeft een contract gesloten voor tien jaar met de Nederlandse overheid. Hiervoor werden de reddingsvluchten op zee uitgevoerd door een Vlaams bedrijf.
In totaal beschikt het Schotse bedrijf over twee helikopters en twee vliegtuigen, waarvan er een als reservetoestel dient. De helikopters worden ingezet bij noodsituaties op zee, zoals zoekacties en (medische) evacuaties.
In de helikopters is plaats voor in totaal negentien personen. De toestellen worden bemand door twee piloten, iemand die de lier kan bedienen om mensen vanuit zee of van boord in de helikopter te hijsen. Tot slot is er ook een verpleegkundige aan boord. Om dat laatste goed uit te kunnen voeren, zijn de helikopters ook uitgerust met faciliteiten zodat de eerste medische zorg goed kan worden uitgevoerd.
Behalve voor noodgevallen kunnen de helikopters ook worden ingezet om de kustwacht bij andere taken te assisteren.
Nederland is niet het enige land waar de Bristow Group actief is. In de Nederlandse Antillen, Noorwegen, Suriname en Groot-Brittannië voert het bedrijf dezelfde taken uit als in Nederland.