Meer dan 30.000 tegels gewipt, Schouwen-Duiveland wipt het beste

De gemeente Schouwen-Duiveland is de beste tegelwipper van Zeeland. Sinds juni werden in de gemeente 18.631 tegels verwijderd. De gemeente Tholen is tweede met 8.617 tegels. Vijf van de dertien Zeeuwse gemeenten deden mee aan het NK Tegelwippen.
Wethouder Ankie Smit nam de prijs in ontvangst
Wethouder Ankie Smit nam de prijs in ontvangst © Omroep Zeeland
Ankie Smit wethouder Milieu van Schouwen-Duiveland nam een prijs in ontvangst van de Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland. Dat was een tegel met daarop de toepasselijke tekst: "Wippen is belangrijker dan winnen." De wethouder was blij met de eerste prijs in Zeeland. Schouwen-Duiveland staat in het landelijke klassement op de elfde plaats. Smit benadrukt dat de gemeente dan ook flink haar best heeft gedaan,

Tegeltaxi

"In de communicatie hebben we er veel aandacht aan besteed. Vanuit de gemeente reed een zogeheten tegeltaxi die de tegels gratis ophaalde. Dan kun je ze makkelijk kwijt", zegt ze. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen best willen vergroenen, maar opzien tegen het wegbrengen van de zware tegels naar de vuilstort.
Wippen is belangrijker dan winnen
Wippen is belangrijker dan winnen' staat op de prijs die de gemeente Schouwen-Duiveland ontvangt © Omroep Zeeland
Doel van het NK Tegelwippen is om zo veel mogelijk te vergroenen. Waar tegels zijn verwijderd kan het water beter de bodem instromen. Zo worden wateroverlast en opwarming in wijken voorkomen. Bij het kampioenschap werd rekening gehouden met het inwoneraantal van de gemeenten.

Meer variëteit

Een goed voorbeeld waar tegelwippen tot verbetering kan leiden is het schoolplein van basisschool Binnen de Veste in Zierikzee. Arthur Geursen van Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland vertelt: "We zien hier veel perkjes waar tegels gelicht zijn. Hier komt dus meer variëteit. Water kan beter doorgelaten worden en de kinderen hebben andere plekken om te spelen."
NK Tegelwippen
In totaal werden in Nederland 2.818.011 gewipt
In Zeeland deden vijf gemeenten mee:
Schouwen-Duiveland 11e plek (landelijk) / 18.361 gewipte tegels / 542,29 tegel per inwoner (TPI)
Tholen op 18e plek / 8617 gewipte tegels/ 334,54 TPI
Terneuzen op 24e plek / 2581 gewipte tegels / 47,41 TPI
Goes op 46e plek / 2244 gewipte tegels / 58,93 TPI
Borsele 58e plek / 483 gewipte tegels / 21,24 TPI