Geen Oranjekoorts in Zeeland vanwege WK in Qatar, maar toch wordt er gekeken

Je zou het misschien niet zeggen als je door de Zeeuwse straten loopt - vrijwel nergens hangt oranje versiering - maar over twee dagen begint toch echt het WK voetbal in Qatar. Een omstreden eindtoernooi, vinden ook verschillende Zeeuwen. Al zijn de meeste voetballiefhebbers toch wel van plan om voor de buis te kruipen en het Nederlands Elftal aan te moedigen.
Geen Oranjekoorts in Zeeland vanwege WK in Qatar, maar toch wordt er gekeken
"Ik ga het wel volgen, maar het wordt niet zo als andere jaren", zegt een mevrouw in Burgh-Haamstede. Ze krijgt bijval van een andere voorbijganger. "Oranjekoorts? Nee, hoor. Ik hoop dat het gevoel nog groeit tijdens het toernooi." Over dat het WK in Qatar zijn de mensen in Burgh-Haamstede het deze ochtend zeer eens. "Alles draait om geld hè." Een andere man: "Mijn mening is heel simpel: ze hadden het toernooi daar nooit moeten houden."
Kijk en vergelijk: een straat in Vlissingen tijdens het EK vorig jaar en het WK dit jaar
Kijk en vergelijk: een straat in Vlissingen tijdens het EK vorig jaar en het WK dit jaar © Omroep Zeeland
De mensen die we spreken zijn desondanks wel van plan te gaan kijken naar het toernooi en de prestaties van het Nederlands Elftal. "Ik ga wel kijken. Zeker ook met de kinderen, die houden van voetbal. Of ik nou wel of niet kijk, dat maakt voor de situatie niet zo veel uit, helaas."
Het vorige WK hadden we bij meneer Poetin. Er is altijd wel wat."
Jan Baart - Oranjefan
Een Oranjefan in hart in nieren is Jan Baart uit Goes. Hij pakt dan ook zonder aarzelen het vliegtuig naar Qatar. Het wordt het zestiende eindtoernooi waar hij bij is. Baart heeft geen moment getwijfeld om ook naar het WK in Qatar te gaan. "Het vorige WK hadden we bij meneer Poetin. Er is altijd wel wat."

Wil wereldkampioen worden

"Je moet me niet verkeerd begrijpen hoor", vervolgt Baart. "Ik vind het vervelend wat er allemaal is gebeurd", verwijst hij naar de misstanden tijdens de bouw van de stadions. "En ik ben het ook niet eens met hoe ze daar met vrouwen omgaan. Maar ik ga puur voor het voetbal. Ik wil een keer wereldkampioen worden en waar het toernooi gespeeld wordt, is mij dan om het even."
Ondanks commotie gaat Jan Baart toch naar het WK in Qatar
In Qatar wordt Baart, net als alle andere fans, goed in de gaten gehouden door de autoriteiten. Middels een speciale pas weet de oliestaat altijd waar Baart is. "Het is je document om mee te reizen in het land, het is je visum. Daarnaast moet ik ook nog een negatieve PCR-test meenemen. Het is dus allemaal best wel streng deze keer."
Ondanks alle commotie rond dit WK, gaat Baart toch genieten in Qatar. "Ik verwacht dat het toch heel gezellig wordt. We zitten met heel veel supporters bij elkaar in een kampement", legt Baart uit. "Er wordt daar veel georganiseerd aan feesten voor fans. Ik zie het als een groot avontuur."