Zorgen om lichttorens in de duinen bij Zoutelande en Dishoek

De Nederlandse Vuurtoren Vereniging maakt zich steeds meer zorgen over de staat van onderhoud van de twee lichtopstanden en een lichtwachterswoning bij Dishoek en Zoutelande. De vereniging heeft de gemeente Veere dik een jaar geleden al verzocht om de drie gebouwtjes een beschermde monumentenstatus te geven en doet die oproep nu opnieuw.
De Sergeant in Zoutelande
De Sergeant in Zoutelande © Nederlandse Vuurtoren Vereniging
Volgens Johan Bol, voorzitter van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging, is het slecht gesteld met de gebouwen. "Bij de Sergeant bijvoorbeeld, in de duinen van Zoutelande, zit een heel gat in de bakstenen", zegt hij. "En de kozijnen zijn ook erg slecht. Daar moet hoognodig wat aan gebeuren. Aan de slechte staat van de houten kozijnen en de aanslag op de mortel is af te leiden dat er geen structureel onderhoud meer wordt uitgevoerd."
De NVV heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Veere om de gebouwen een monumentenstatus te geven zodat ze zeker behouden kunnen worden. "Het zijn kenmerkende gebouwen en maken deel uit van de maritieme historie van Zeeland", zegt voorzitter Bol. "We willen heel graag dat ze behouden blijven."

Angst voor sloop

De lichten zijn eigendom van de Belgische overheid. 'Steeds meer lichten verliezen hun nautisch nut en worden afgebroken. Ook voor de lichtopstanden in Dishoek en Zoutelande behoort sloop tot de mogelijkheden als Antwerpen besluit dat ze overbodig zijn', stelt de vereniging in een brief aan het gemeentebestuur van Veere. 'Bij het uitblijven van bescherming, kunnen deze lichten op termijn verloren gaan. Hiermee verdwijnt dan een zeer bijzonder stukje maritiem erfgoed van Walcheren'.
De gemeente Veere heeft nog niet gereageerd op het verzoek van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging.
Voorzitter Johan Bol van de Nederlandse vuurtoren vereniging