CSW Bestevaêr trekt stekker uit wifi voor scholieren: 'Praat of speel een spelletje met elkaar'

Je vrienden appen in de pauze of een spelletje spelen op je telefoon. Op de CSW Bestevaêr in Vlissingen deden scholieren het volop, maar dat is vanaf deze maand niet meer mogelijk. De wifi op school is namelijk afgeschermd.
CSW Bestevaêr trekt stekker uit wifi voor scholieren: 'Praat of speel een spelletje met elkaar'
De CSW in Vlissingen is deze maand begonnen met deze maatregel en ook landelijk wordt er nu gesproken over een volledig telefoonverbod op scholen. De leerlingen in Vlissingen stonden niet meteen te springen bij dit besluit. "Het is toch wel heel erg jammer, nu kan ik geen spelletjes meer spelen", vertellen drie vrienden in de aula. "Maar het is ook wel te begrijpen, want we zijn wel afgeleid door de telefoon."

Moeilijke jaren

Dat is ook één van de redenen dat de directie tot dit besluit is gekomen. "Wij merken dat leerlingen het de afgelopen jaren steeds moeilijker vinden om de afleidingen via telefoon tegen te houden. En wij zijn uiteindelijk een school en ze zijn hier om te leren, dus we moeten ze daar toch een stukje bij helpen. Daarom hebben we ervoor gekozen om dat wat niet voor school nodig is, om dat in elk geval af te sluiten", vertelt directeur Maurice Dechamps.
"Het is niet leuk, maar ik snap het ook wel een beetje. De school wilt natuurlijk dat we met ons werk bezig zijn en dat gaat niet als je andere dingen op je telefoon of iPad aan het doen bent", vertelt scholier Mandy. "We zaten elke pauze toch wel op onze telefoon", zegt scholier Lisanne.
Toen ik het vorig jaar vertelde, kreeg ik wel een applausje
directeur Maurice Dechamps
De school is zich ervan bewust dat scholieren ook hun eigen telefoonabonnementen hebben en via 4G of 5G alsnog op het internet kunnen. En de scholieren hadden dat zelf ook al vooral ontdekt. "We hebben al wel gekeken naar een omweg, maar ik hoorde dat de school dat ook al weer ging verbieden", aldus Mandy.
"Bij ons moeten de leerlingen uit het eerste en tweede jaar ook de telefoon op school inleveren. Dus op deze manier blijft de telefoon ook uit beeld. En de tablet hangt altijd op het wifi netwerk, maar wij zien ook dat ze omwegen gaan zoeken. Maar als iets niet mag, zijn er ook consequenties. Maar we willen ook geen digitale gevangenis worden", aldus de directeur.

Applaus

De docenten zijn ook blij met deze maatregel op school. "Toen ik het vorig jaar vertelde, kreeg ik wel een applausje. Docenten moeten al veel ballen in de lucht houden. Maar ze moeten oplettend blijven", zegt Dechamps.
Wat moeten de scholieren nu in de pauze doen? "Er is een spelletjeskast neergezet, dus dat kunnen we doen. Of we moeten maar gewoon gaan praten met elkaar", zegt Lisanne. De maatregel geldt niet alleen voor de scholieren, maar ook voor de docenten. "Dat is een besef dat de docenten nu ook krijgen. Misschien wordt er bij de vergadering ook beter opgelet", lacht de directeur.