Onbegrip bij inwoners gemeente Veere over gebrek aan handhaving bij illegale verhuur

De belofte dat illegale recreatieve verhuur in de gemeente Veere hard aangepakt zou worden is volgens juridisch adviseur Bram van Leeuwen en de stichting Leefbaar Kom Domburg een lachertje. Een beslissing over verzoeken om te handhaven bij een aantal adressen wordt volgens de gemeente pas in juli volgend jaar genomen.
Watertoren van Domburg
Foto ter illustratie, Domburg © Lena Schreijenberg
Van Leeuwen diende een aantal handhavingsverzoeken in namens cliënten in Westkapelle. Die cliënten verhuurden ook illegaal en worden volgens de juridisch adviseur wel op de huid gezeten door de afdeling die de illegale verhuur van woningen voor recreatie tegen moet gaan.Andere eigenaren worden niet aangepakt, en dat steekt, zegt Van Leeuwen. Dus verzocht hij de gemeente om op tientallen adressen in te grijpen.

Leefbaar Kom Domburg

Daarnaast diende de stichting Leefbaar Kom Domburg een aantal handhavingsverzoeken in. De stichting doet dat vanwege de overlast van tweede huizen die recreatief worden verhuurd. "Het is een gaan en komen van toeristen", zegt Wies Keunen namens de stichting. "Dat hoort niet in een straat waar gewoon gewoond moet worden." En in de winter ziet Keunen de huizen leegstaan, waardoor de leefbaarheid van het dorp wordt aangetast.
Bram van Leeuwen
Juridisch adviseur Bram van Leeuwen © Omroep Zeeland
Beide partijen kregen netjes een brief terug van de gemeente Veere, met daarin de mededeling dat de beslistermijn voor de verzoeken wordt opgeschort tot juli volgend jaar. "Op dit moment hebben wij te maken met een zeer beperkte capaciteit bij de cluster handhaving. Feitelijk is er één juridisch adviseur handhaving, en één administratief juridisch medewerker. Om die reden schorten we de beslistermijn op tot 16 juli 2023", aldus de brief.

"Geen capaciteitsprobleem"

Uit navraag bij verantwoordelijk wethouder René de Visser blijkt dat er honderden adressen zijn die gecontroleerd moeten worden op illegale verhuur. "En dat moet zorgvuldig gebeuren, want er kunnen situaties zijn waar op één of andere manier in het verleden is toegestaan om recreatief te verhuren", zegt hij. "Daarnaast is een handhavingstraject een langdurige bezigheid. Er moeten meerdere malen overtredingen worden geconstateerd."
De Visser is van mening dat de inzet van twee ambtenaren op dit dossier voldoende is. Ook vindt hij de beslistermijn van negen maanden nog redelijk. Als er echt problemen ontstaan, kan besloten worden om capaciteit toe te voegen, volgens de wethouder.
wethouder rené de visser
Wethouder René de Visser © Omroep Zeeland
Bram van Leeuwen en Wies Keunen begrijpen daar niets van. Van Leeuwen: "Ik ben bijna geneigd om iedereen op te roepen hun huis te gaan verhuren, zeker in deze moeilijke tijden, want er wordt niets aan gedaan. De Ombudsman heeft een tijd geleden aangegeven dat een overheid zich niet mag beroepen op te weinig capaciteit."

Bewijs is makkelijk te vinden

"Tijdens een bijeenkomst van de stadsraad heeft de wethouder opgeroepen om handhavingsverzoeken in te dienen", vertelt Keune. "Dan kun je het toch niet maken om mensen zo lang op een beslissing te laten wachten?" Het is vrij simpel om na te gaan of een woning illegaal verhuurd wordt, volgens Keunen. "Overal hangen 'te huur' bordjes op de gevels, en je kunt de woning op het internet boeken. Hoeveel bewijs heb je nog meer nodig? We hebben aangeboden om te helpen, maar daar werd niet op ingegaan."

Reactie vanuit een verhuurder

Als reactie op ons verhaal reageert een verhuurder op haar panden in Domburg. Zij is van mening dat haar panden niet illegaal worden verhuurd, omdat dit al langer dan 20 jaar gebeurt. Het feit dat de gemeente stelt dat de woningen, waar een woonbestemming op zit, niet recreatief verhuurd mogen worden, gaat volgens haar daarom niet op.