Walrus geniet even van Zeeuwse zon, maar kiest daarna het ruime sop

Op Neeltje Jans is een walrus gezien. Het is de eerste waarneming van een walrus in onze provincie sinds 1977. Het dier is gezien aan de westkant van het eiland. Naar die plek kwamen vanmorgen in alle vroegte dierenspotters uit heel het land.
Spotters naar Neeltje Jans voor walrus
Een visser zag de walrus gisteravond al bij Neeltje Jans en vanmorgen werd het dier opnieuw gevonden. Na urenlang te hebben uitgerust op Neeltje Jans is de walrus om 10.55 uur weer het water ingegaan. Waar hij naartoe is gezwommen is nog onbekend.
Mogelijk gaat het om dezelfde walrus die eerder deze week werd gezien in Noord-Holland, op het strand bij Petten. Het gaat namelijk in beide gevallen om een jongvolwassen mannetje, dat is onder meer te zien aan de lange slagtanden. De walrus die bij Petten werd gezien, heeft van het Zeehondencentrum Pieterburen de naam Thor gekregen.

In goede conditie

Zeezoogdierenexperts hielden de walrus tijdens zijn verblijf op Neeltje Jans goed in de gaten. Hij leek in goede conditie. Het dier werd voor de zekerheid op afstand bekeken door een dierenarts en onderzoeker Machteld Geut: "We hebben natuurlijk geen uitgebreid onderzoek kunnen doen, maar we hebben geen afwijkingen gezien."
Hulpverleners maken zich geen zorgen om zijn welzijn. Er is dan ook geen reddingspoging op touw gezet. Wel werden toeschouwers op afstand gehouden, om onnodige stress bij het dier te voorkomen.

Pech voor de spotters

Toen bekend werd dat de walrus er lag, kwamen spotters snel richting Neeltje Jans. De meesten van hen hadden pech. Er kwam in de loop van de ochtend dichte mist vanaf zee aanzetten, waardoor het dier enkel van korte afstand goed zichtbaar was. Bovendien besloot Thor toen de eerste dertig belangstellenden op de dijk stonden om het water weer in te gaan en weg te zwemmen.
Hendrik-Jan van Dijk was er wel op tijd bij: "Ik heb hem nog een paar keer mooi op de foto en een goed filmpje kunnen maken waarop je zijn slagtanden kan zien. Ik woon ten noorden van Rotterdam toen ik het hoorde dus ik ben meteen in de auto gesprongen omdat dit wel heel bijzonder is. Het is meer dan honderd kilometer maar ik ben toch op tijd."
Later op de dag werd de walrus nogmaals gezien in Zeeuwse wateren, dit keer op de zeedijk bij Westkapelle. Het lijkt er dus op dat het dier voorlopig nog geen genoeg kan krijgen van onze provincie. Waar het dier daarna naartoe is gegaan is nog onbekend.
Het is de tweede walrus in Nederland in één jaar tijd. De vorige walrus, met de naam Freya, zwierf maandenlang door de Waddenzee. Ze belandde uiteindelijk in Noorwegen. Daar werd ze door autoriteiten gedood, wat leidde tot veel commotie.
Met deze walrus zal het waarschijnlijk niet zover komen, denkt dierenarts Geut: "Uiteindelijk gaan deze dieren weer ergens aan land, maar waar dat weet niemand. Ik vind het prachtig om te zien maar ik hoop wel dat het ergens op een rustig plekje zal zijn."

Afstand houden

Het is belangrijk om bij een walrus afstand te houden. Bij het dier in Noorwegen kwamen, volgens de Noorse overheid, toeschouwers te dichtbij, wat levensgevaarlijke situaties opleverde. Walrussen kunnen gevaarlijk zijn. Daarom werd besloten om het dier te doden. Zeezoogdierexperts roepen iedereen die Thor ziet op om afstand te houden, voor zowel je eigen bestwil als voor het dier.