18 jaar cel voor moord op Ichelle van de Velde

De 46-jarige Sandra H. moet 18 jaar de gevangenis in vanwege de moord op Ichelle van de Velde uit Oostburg en het wegmaken van haar lichaam. Dat heeft de rechtbank in Middelburg bepaald. Dat is ook wat het Openbaar Ministerie heeft geëist. Ook heeft de rechtbank een maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking opgelegd.
Rechtbanktekening Sandra H.
Rechtbanktekening Sandra H. © Petra Urban
Volgens deskundigen heeft Sandra H. een persoonlijkheidsstoornis. Haar vermijdende trekken hebben mogelijk doorgewerkt in haar gedrag. Deskundigen vinden haar verminderd toerekeningsvatbaar, maar het gevaar op herhaling is klein. Daarom krijgt ze geen tbs, wel heeft ze een jarenlange behandeling nodig.
De maatregel tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking gaat gelden na de gevangenisstraf van H. Op die manier wordt de vrouw onder toezicht gehouden en behandeld.

Schadevergoeding

In totaal moet Sandra H. een schadevergoeding van 195.488 euro betalen aan de nabestaanden, onder meer voor shockschade, affectieschade en de uitvaartkosten. De rechtbank noemt het handelen van H. "gruwelijk, respectloos en mensonterend." Ook geeft de rechtbank aan dat de nabestaanden posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen en daar nog steeds voor behandeld moeten worden.

Dit gebeurde er op 15 december 2020

Op 15 december 2020 verdwijnt de 29-jarige Ichelle van de Velde uit Oostburg spoorloos. Een aantal mensen in haar omgeving ontvangt een berichtje dat ze er even tussenuit is, maar ze hebben meteen door dat het niet pluis is.
Na vele vergeefse zoektochten van politie, familie en vrienden naar Ichelle wordt op 9 februari 2021 Sandra H. aangehouden als verdachte. Zij heeft een spiritueel winkeltje in dezelfde straat in Oostburg waar ook Ichelle haar naaiatelier heeft. In de winkel van Sandra worden sporen gevonden van een misdrijf. GPS-gegevens uit de auto van Sandra leiden de politie naar het water bij Retranchement. Daar wordt Ichelles lichaam in delen gevonden.
In eerste instantie ontkende Sandra H. iets met de verdwijning van Ichelle te maken te hebben. Ze riep zelfs op om te helpen met zoeken op sociale media en vertelde zich ook zorgen te maken. Later bekende ze alleen geholpen te hebben bij het wegmaken van het lichaam. Na vele verhoren, bekende ze dit voorjaar verantwoordelijk te zijn voor de dood van Ichelle.
Ichelle van de Velde
Ichelle van de Velde © Familie
Jaloezie is volgens het OM het motief voor de moord op Ichelle. Na een trio, tussen Sandra, haar partner Felix en Ichelle, kregen de laatste twee gevoelens voor elkaar. Tegelijkertijd had Sandra mogelijk gehoopt dat Ichelle gevoelens voor haar kreeg.

Slechte relatie

Tijdens de zittingen in de rechtbank hield Sandra echter vol dat ze er niet zo mee zat dat Felix en Ichelle warme gevoelens voor elkaar hadden. Ze had immers een slechte relatie met Felix.

Gekreun

Het OM ging ervan uit dat Ichelle met een voorwerp geslagen zou zijn en daarna vastgebonden is geweest toen Sandra H. haar heeft gewurgd. Dat heeft Sandra H. ontkent. Ichelle zou met haar hoofd tegen een radiator zijn gevallen. Hierna werd het Sandra, naar haar eigen zeggen, zwart voor de ogen en kneep ze de keel van Ichelle dicht. Dit laatste scenario acht de rechtbank het meest aannemelijk.
Op een later tijdstip heeft een klant in de winkel van Sandra H. gekreun gehoord. Sandra H. zou wit weggetrokken zijn en even naar achteren zijn gelopen. Het gekreun is daarna gestopt.

Voorbedachte rade

Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat Ichelle toen nog leefde. Sandra H. had daarmee de gelegenheid om tot inkeer te komen. Ze heeft Ichelle ten tweede male de keel dichtgeknepen. Daarmee is het ombrengen van Ichelle niet gebeurd in een opwelling maar met voorbedachte rade. Het vonnis luidt daarom moord met voorbedachte rade en niet doodslag.