Jongeren kunnen in eigen streek feesten: discotheek opent deuren in Breskens

Jongeren in Zeeuws-Vlaanderen missen al jaren een discotheek. Voor grotere dansfeesten wijken ze noodgedwongen uit naar Antwerpen en Knokke. Vanaf zaterdag kunnen ze weer in eigen streek terecht. In de voormalige kartbaan in Breskens wordt de laatste hand gelegd aan discotheek Dust voor bijna 1.300 mensen.
Jongeren kunnen in eigen streek feesten: discotheek opent deuren in Breskens
De discotheek wordt op zondag 27 november officieel geopend. De avond ervoor is er een testevenement. Initiatiefnemer is Mike van den Heuvel uit Breskens. De horecaman organiseerde al eerder feesten in de kartbaan op het bedrijventerrein Deltahoek en runt sinds anderhalf jaar met collega Frank de Krijger ook restaurant Lafayette en frituur Hans en Frietje in Biervliet.
De Bressisaander bedacht dat het misschien wel leuk was om samen ook in Breskens iets op te zetten. Ook al hebben ze er beiden 'geen kaas van gegeten', ze zien het helemaal zitten.

Alleen volwassenen

De jongeren in de streek zijn volgens Van den Heuvel heel blij met het initiatief. Die moeten het al jaren zonder 'echte' discotheek stellen. Discotheek Joy in Cadzand-Bad sloot in 2013 de deuren en daarmee verdween de laatste grote disco in Zeeuws-Vlaanderen.
Discotheek Dust Breskens
Initiatienemers van de discotheek: Mike van den Heuvel (links) en Frank de Krijger (rechts) © Omroep Zeeland
In Terneuzen kunnen jongeren sinds deze zomer weliswaar terecht in de Kazerne in het Arsenaalgebouw in de binnenstad, maar hier passen lang niet zoveel mensen in als in de nieuwe discotheek. "Jongeren die ik spreek zijn ontzettend tevreden. Het enige nadeel zal zijn, en daar zullen ze echt aan moeten wennen, dat Dust op zaterdagavond alleen voor 18+ is."
We mogen heel blij zijn als we een capaciteit krijgen van drie- of vierhonderd man.
Mike van den Heuvel - discotheek Dust
"Dat heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Want ik vind dat er niks is voor de jongeren onder de achttien. Maar er is gewoon in deze tijd in de wereld, hoe die nu is, te veel slecht beleid rond alcohol en drugs. Daarom dus alleen 18+." Op zondagavond of vrijdag of bij evenementen doordeweeks zijn zestienplussers wel welkom, zegt hij.
Hoewel de discotheek plaats biedt aan ruim 1.200 man, is Van den Heuvel ook realistisch. "We mogen heel blij zijn als we een capaciteit krijgen van drie- of vierhonderd man. Ik denk wel dat het een jaar tot twee jaar gaat duren totdat we überhaupt bekendheid hebben tot aan Antwerpen."
Discotheek Dust
Voordat de eerste voetjes van de vloer kunnen moet er nog een hoop gebeuren © Omroep Zeeland
Van den Heuvel draaide al enige tijd proef met themafeesten, maar maakt er nu een echte discotheek van. De themafeesten hadden wisselend succes, vertelt hij. "De ene was heel goed, de ander wat minder. We hebben heel wat probeersels gehad, heel veel getest wat wel en niet werkt, zowel voor de Nederlandse markt als voor de Belgische markt. Nu gaan we nog steeds een maand proefdraaien en vanaf januari kunnen we vol aan de bak."
In het pand op het bedrijventerrein wordt dinsdag nog hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. "Morgen gaan ze alles zwart spuiten, zodat we echt een discotheek-effect maken. Vanaf donderdag gaan we opbouwen en vrijdag en zaterdag ook nog. En dan hopen we zaterdagavond te gaan proefdraaien."

Discobussen laten rijden tussen Biervliet en Knokke

Het zou volgens Van den Heuvel mooi zijn als ook de discobus weer terugkomt. De initiatiefnemers zijn bezig met de vergunningen en een concessie voor een discobus. "Het zou fantastisch zijn als je van juni tot augustus/begin september twee bussen kunt laten rijden tussen Biervliet en Knokke. Niet alleen voor ons, maar ook voor alle cafés.