Waterschap Scheldestromen moet nu ook een rekenkamer instellen

Waterschap Scheldestromen moet een rekenkamer instellen. Die had het tot op heden nog niet, maar door de invoering van een nieuwe wet moeten alle waterschappen in Nederland er eentje instellen. De rekenkamer moet het bestuur van het waterschap controleren en brengt daarover rapporten uit die voor iedereen beschikbaar zijn. Volgens Den Haag zijn de rekenkamers hard nodig om 'de kwaliteit van de democratische besluitvorming' te waarborgen.
Waterschap Scheldestromen klaar voor de toekomst
Waterschap Scheldestromen klaar voor de toekomst © Omroep Zeeland
Rekenkamers doen onderzoek naar de effecten, de kosten en de rechtmatigheid van het gevoerde bestuur en beleid. Bovendien geven ze daar in openbare rapporten een oordeel over. Volgens Terneuzens raadslid Johan Hessing heeft Waterschap Scheldestromen dit altijd tegengehouden: "Ik heb er altijd voor gepleit om een rekenkamer te installeren, maar daar was het waterschap heel terughoudend in." De motivatie voor deze houding is volgens Hessing duidelijk: "Het bestuur wilde geen pottenkijkers."
Externe krachten
Daar maakt de landelijke politiek nu een einde aan met de invoering van een nieuwe wet. Rekenkamers zijn van groot belang voor de controlerende rol van het algemeen bestuur en de kwaliteit van de democratische besluitvorming. Daar sluit Johan Hessing zich bij aan: "Ik ben altijd voor openheid en transparantie." Volgens het raadslid zal het bestuur van Scheldestromen binnenkort een selectiecommissie gaat samenstellen: "Er moeten minimaal drie externe mensen worden benoemd. Dat het externe krachten moeten zijn is een belangrijk detail, want daarmee creëer je objectiviteit."
Dit is een bericht van GO-RTV