Een uitkering, maar toch drie dure auto's voor de deur: Vlissingse familie verdacht van verkoop valse merkkleding

Een vader van een Vlissingse familie moet als het aan de officier van justitie ligt, drie jaar de cel in. Hij wordt verdacht van allerlei strafbare feiten, waaronder het verkopen van valse merkkleding. Tegen de moeder en dochters werden werkstraffen geëist.
Politie neemt merkkleding in beslag
Politie neemt merkkleding in beslag © Politie
De vader, zijn ex-vrouw en hun twee dochters stonden vandaag voor de rechtbank in Middelburg. Tegen de moeder werd een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 80 voorwaardelijk. De oudste dochter zou vier maanden voorwaardelijke celstraf moeten krijgen met een onvoorwaardelijke werkstraf van 240 uur. Tegen de andere dochter werd voor het witwassen een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 120 uur voorwaardelijk.

Dure auto's roepen vragen op

Vader en moeder hadden al jaren een bijstandsuitkering, maar voor de deur stonden drie dure auto's. Dat riep vragen op bij de sociale recherche, die de politie in 2019 inlichtte.
Bent u nou zo dom of is uw zoon nou zo slim dat hij wel gelijk ziet dat het valse merken zijn?
Rechter tegen verdachte
De auto's met Belgisch kenteken stonden op naam van een Belgische firma: VOF Oceaan Group. De 50-jarige vader en zijn 29-jarige dochter bleken eigenaar van dat bedrijf te zijn, dat in Kortrijk gevestigd was. Met dit bedrijf zou het tweetal valse merkkleding en accessoires hebben ingekocht en verkocht, zowel in een winkel in Kortrijk als in een winkel in Vlissingen. De moeder en de andere dochter hadden een bescheidener rol in het geheel, maar waren ook aanwezig.
Het bedrijf VOF Oceaan Group werd begin 2019 overgeschreven op naam van de Camicie Group, gevestigd op hetzelfde adres in Kortrijk, maar dan dan door de, inmiddels, ex-vrouw en hun 26-jarige dochter.

Waslijst strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie noemde een waslijst aan strafbare feiten op waarvan de familie wordt verdacht. Wapenbezit, diefstal van stroom, verkoop van valse merkartikelen, uitkeringsfraude, valsheid in geschrifte, oplichting van de hypotheek én witwassen.
Politiehond wordt ingezet bij onderzoek
Tijdens het onderzoek naar de familie werd ook een politiehond ingezet © HV Zeeland
Tijdens de zitting werd duidelijk dat de vader vooral de Turkse manier van handelen als oorzaak gaf voor alles. "Je vertrouwt mensen, dan vraag je niks en hoef je niks te controleren." Zelfs niet toen erg duidelijk was dat er valse merkartikelen in de winkel in Vlissingen lagen, waarbij de zoon had aangegeven dat je dat ook duidelijk kon zien.

Louis van Gaal

"Ik heb daar geen verstand van", zei de vader. "Ik doe wel alle inkopen, maar controleer eigenlijk nooit de inhoud." Het ontlokte een van de rechters een bekende opmerking van bondscoach Louis van Gaal: "Bent u nou zo dom of is uw zoon nou zo slim dat hij wel gelijk ziet dat het valse merken zijn?" De vader kon alleen maar zeggen: "Ja, mijn zoon is zo slim."
De ex-vrouw en de jongste dochter werden van de minste feiten verdacht, maar wisten eigenlijk niet meer wat er allemaal gebeurd was. "Waar denkt u dat het geld allemaal vandaan kwam?", vroeg de voorzitter zich meerdere malen hardop af. Een antwoord kreeg ze niet. De moeder zei alleen dat er niet zoveel geld was.
Het huis in Vlissingen stond op naam van de oudste dochter. Een salarisstrook en werkgeversverklaring werden vervalst voor de aanvraag van een hypotheek. "Ik kon zelf de aanvraag niet doen", zei de vader. "Ik stond op een zogenaamde zwarte lijst."

Al eerder veroordeeld

De vader bleek in België in zowel 2018 als in 2021 al veroordeeld voor valsheid in geschrifte en verkoop van valse merken. Daarvoor heeft een straf van twee jaar gekregen.
Inmiddels heeft ook de uitkeringsinstantie beslag gelegd op de woning, twee verkochte voertuigen, de winkelvoorraad (niet zijnde de valse merkartikelen) en geldbedragen van in totaal 80.000 euro.
De uitspraak is op woensdag 30 november.