Minister erkent dreigend tekort Zeeuwse tandartsen en komt met oplossingen

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een brief aan het provinciebestuur weten dat de tandartsenopleiding wordt verkort van zes naar vijf jaar. Daarnaast komt er in de opleiding voor studenten meer tijd om praktijkervaring op te gaan doen en er wordt gekeken of er in Zuidwest Nederland een opleidingsplaats kan komen.
Op de stoel bij de tandarts.
Op de stoel bij de tandarts. © Omroep Zeeland
Gedeputeerde Harry van der Maas is blij met de brief van de minister. Het is een antwoord op de brandbrief die het provinciebestuur afgelopen zomer verstuurde. "Het gebrek aan tandartsen zal in de komende jaren verder groeien. Daarin hebben wij eveneens de - naar onze opvatting - gebrekkige geografische spreiding van de opleidingscentra voor tandheelkunde benoemd", zei Van der Maas toen.
Volgens de gedeputeerde kunnen de geboden oplossingen op korte termijn al winst opleveren. "Als je de opleiding terugbrengt van zes naar vijf jaar creëer je daarmee geld om meer tandartsen op te leiden want je hebt minder nodig omdat je zes jaar in vijf kan doen. En er wordt nu al actie ondernomen door het Erasmus Medisch Centrum en de KNMT (de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland red.) om scenario's te bekijken waarin er andere locaties komen voor de opleiding."
Volgens Harry van der Maas leidt het uiteindelijk tot meer tandartsen in de regio en is dit wat hem betreft de eerste stap. "Wij hebben nu precies het punt bereikt dat wij hebben aangesneden en daar ben ik heel erg blij mee. Het wordt nu erkend."