Nieuw magazijn van Elopak is net een klein pretpark: 'Besturing is hetzelfde als van Droomvlucht'

Medewerkers zijn er nauwelijks te zien, alles gaat bijna automatisch: de karretjes die met kartonnen dozen rijden en de kranen die de pallets op hun plek zetten in het magazijn. In het nieuwe magazijn van verpakkingsproducent Elopak in Terneuzen krijg je zelfs een beetje het gevoel alsof je in de Efteling bent.
Het nieuwe magazijn van Elopak is net een klein pretpark
"Het gevoel is niet vreemd als je bedenkt dat de besturing in het nieuwe hoogbouwmagazijn hetzelfde is als die van de attractie Droomvlucht," aldus Laurens Weemaes, projectleider van het nieuwe magazijn. "Het stuk waar de karretjes rijden wordt door de collega's zelfs al de Efteling genoemd," lacht hij.

Half miljard drankverpakkingen

Het magazijn is al van ver te zien als je Terneuzen binnenrijdt. Het grijze gebouw is 113 meter lang, 25 meter hoog en bijna 52 meter breed. Er is ruimte om bijna een half miljard drankverpakkingen op te slaan. Grote kans dus dat het melkpak in jouw koelkast hier een tijdje lag voordat het naar de klant werd gebracht.
Of dat zo is kan je met een simpel trucje zelf zien:
Dat melkpak in je koelkast komt hoogstwaarschijnlijk uit dit nieuw magazijn
Jaarlijks verlaten bijna vijf miljard drankverpakkingen de naastgelegen fabriek, laat fabrieksmanager Peter Lernout weten. "Wij produceren dan ook verpakkingen voor de hele wereld, maar voornamelijk voor West-Europa." Bijna alle bekende merken uit de supermarkt, ook de huismerken, komen voorbij.

Er was geen ruimte meer

De afgelopen twintig jaar is Elopak steeds meer van die verpakkingen gaan produceren. "De verpakkingen lagen hier in de buurt in een loods, maar ook in Vogelwaarde, omdat er hier geen ruimte meer was", aldus Lernout. Een nieuw magazijn was dan ook geen overbodige luxe. "Hiermee verlagen we het aantal transporten, wat beter is voor het milieu. Maar ook het werken wordt een stuk veiliger omdat er bijna geen mensen meer aan te pas komen."
De Noorse kartonproducent Elopak heeft al meer dan vijftig jaar een vestiging in Terneuzen: Elopak Nederland. Hier werken over de vijfhonderd medewerkers. In de fabriek wordt in ploegendienst gewerkt.
Elk jaar wordt zo'n 180.000 kilometer aan ruw karton in de fabriek gecoat. Dat staat gelijk aan 96.000 voetbalvelden, of 4,5 keer de aarde om.
Dat bijna alles automatisch gaat, betekent wel dat er afscheid moest worden genomen van een aantal collega's. "Voornamelijk heftruckchauffeurs. Gelukkig hebben de meesten ergens anders een baan kunnen vinden, maar we hebben ook een aantal chauffeurs intern een andere baan kunnen aanbieden."

Opstartprobleempjes

In de eerste week waren er wel wat opstartproblemen in het magazijn, aldus Lernout. "Maar de kinderziektes zijn inmiddels zo goed al verholpen. Het magazijn is dan ook nu volledig in gebruik." Dat maakt Lernout een gelukkig man. "Het is een heel mooie stap voor Elopak Terneuzen."