Vogelgriep treft ook huisdieren. Zo voorkom je dat ook jij besmet raakt

De vogelgriepuitbraak was niet eerder zo ernstig als dit jaar. Honderden vogels zijn erdoor geveld. Maar niet veel mensen weten dat ook huisdieren en zelfs mensen een risico lopen. Vier vragen aan dierenarts Georgina Schipper uit Middelburg.
Dierenarts Georgina Schipper Middelburg
Dierenarts Georgina Schipper © Omroep Zeeland

Kan je hond of kat vogelgriep oplopen?

"Het risico is klein, maar honden zouden het kunnen oplopen, vooral via intensief contact met een dode vogel. Dus door intensief snuffelen of als ze de dode vogel een tijd in de bek hebben of opeten. Voor katten geldt precies hetzelfde. Die vangen ook weleens vogels. In principe kunnen ze het ook oplopen."

Hoe merk je dat je hond ziek is?

"Eigenlijk krijgen ze dezelfde verschijnselen als griep bij mensen: koorts, verkoudheidsklachten en rillingen. Houd je hond goed in de gaten als hij in contact geweest is met een dode vogel."

Moet je ook op jezelf letten?

"Ja. Als je hond of als jezelf met een dode vogel in aanraking bent geweest, moet je jezelf ook goed in de gaten houden op griepverschijnselen. Raak de vogels nooit aan. Soms gebeurt dat toch, bijvoorbeeld als je een vogel uit de bek van je hond moet trekken. Was daarna goed je handen en houd jezelf in de gaten. De kans is erg klein, maar mensen kunnen ook vogelgriep oplopen."

Wat zijn de belangrijkste adviezen?

"Wees voorzichtig in gebieden waar vaak dode vogels liggen, bijvoorbeeld op het strand. Houd afstand van dode vogels. Houd je hond aan de lijn. Raak ze niet aan, maar doe een melding. Bij twijfel, let dan goed op je dier en bel de dierenarts."