Wie kunnen de eerste periodetitel nog winnen in het amateurvoetbal?

In de meeste klassen van het amateurvoetbal valt vandaag de beslissing over de eerste periodetitel. In de hogere klassen komen de Zeeuwse ploegen daarvoor niet meer in aanmerking. In de lagere klassen nog wel. Met name in de 4e klasse A van het zaterdagvoetbal is het nog spannend. Bekijk hier ons overzicht van de wedstrijden van dit weekend.
voetbal
Beeld uit de wedstrijd Nieuwland - Krabbendijke © Jonique van Koeveringe

Derde Divisie A

Het verschil tussen het linker- en rechterrijtje in de Derde Divisie is vijf punten. Hoek staat in het linkerrijtje en kan daardoor voorlopig naar boven blijven kijken. Sterker nog: het verschil met koploper GVVV is slechts drie punten, terwijl Hoek op de negende plaats staat. Zo klein zijn de verschillen bovenaan.
Hoek treft op eigen veld Staphorst, dat op de veertiende plaats staat. Vorig seizoen won Hoek thuis met 3-1.

Vierde Divisie A

Kloetinge, dat na de 2-3 zege vorige week bij ODIN'59 koploper in de Vierde Divisie is, speelt op eigen veld tegen De Dijk. De ploeg uit Amsterdam staat stijf onderaan met één punt uit elf wedstrijden. De cijfers spreken in het voordeel van Kloetinge. De Bevelandse ploeg is als enige ploeg nog zonder nederlaag in de Vierde Divisie en De Dijk verloor de laatste vijf duels. De laatste thuisnederlaag van Kloetinge dateert van dinsdag 8 maart, toen Nieuwenhoorn op het Wesselopark te sterk was.
"We zijn aan een hele bijzondere reeks bezig, het kan de twaalfde wedstrijd worden waarin we niet verliezen", vertelt Kloetinge-trainer Jurriaan van Poelje. "Ik heb met Baronie ook wel goede reeksen gehad, maar ik heb dit niet eerder meegemaakt volgens mij. Zo lang ongeslagen."
Op papier treft Kloetinge een makkelijke tegenstander, maar daar wil Van Poelje niets van weten. "Dit zijn bijna altijd lastige wedstrijden, de tegenstander werkt namelijk niet mee. Dat is het gevaar. Je zal alles zelf moeten doen."
voetbal Martin Campbell Ruben de Jager Mart Willemse ODIN'59 Kloetinge
Mart Willemse en Martin Campbell van ODIN'59 proberen Ruben de Jager van Kloetinge van de bal te houden © Orange Pictures
GOES moet zich tegen Spijkenisse herstellen van de zeperd van vorige week tegen FC 's-Gravenzande. "Ik heb er niet te veel over gezegd tegen de groep. Ik zie het als een incident. We hadden allemaal een offday", vertelt GOES-trainer Dennis de Nooijer. "We hebben terecht verloren hoor, maar de eerste helft speelden we best nog aardig en kregen we echt wel kansen. De tweede helft was waardeloos."
Tegen Spijkenisse kan GOES bewijzen dat de oorwassing een incident is. De Bevelanders ploeg staat op de vierde plaats; Spijkenisse is de nummer twaalf op de ranglijst. Mitchell de Nooijer is na een heupblessure weer inzetbaar.

1e klasse C

Voor de eerste periodetitel komen XerxesDZB, Spartaan'20, DCV, SHO en BVCB nog in aanmerking. Terneuzense Boys en SVOD'22 niet.
Terneuzense Boys is al wel vijf duels op rij zonder nederlaag en speelt op eigen veld tegen DCV uit Krimpen aan den IJssel, de nummer drie op de ranglijst. Bij een overwinning kan Terneuzense Boys in het linkerrijtje komen. Nu staat de ploeg van trainer Kevin Hollander nog op de tiende plaats.
SVOD'22 uit Oostkapelle boekte afgelopen weekend de eerste uitzege en hoopt dat een vervolg te geven in het thuisduel tegen De Zwerver. Dat is een belangrijk duel voor beide ploegen, die op de plaatsen twaalf en dertien staan.

2e klasse G

De Zeeuwse ploegen spelen voorlopig een rol op het tweede plan, want voor de winst in de eerste periode komen alleen NSVV, Zuidland, DBGC en Hellevoetsluis in aanmerking.
VCK uit Koudekerke en SSV'65 uit Goes spelen tegen elkaar. Beide ploegen kunnen een zege goed gebruiken om aansluiting te houden met de middenmoot. SSV'65 (laatste) haalde de enige zege buitenshuis (0-2 bij FC Axel). De vier punten van VCK werden allemaal op het eigen sportpark De Stoofwei gehaald (winst op MZC'11 en gelijkspel tegen RCS).

3e klasse A

De koplopers Serooskerke en FC Dauwendaele spelen tegen respectievelijk Zaamslag en GPC Vlissingen. Serooskerke en FC Dauwendaele kunnen tot nu toe uitstekende cijfers overleggen, want beiden ploegen speelden alleen tegen elkaar gelijk en wonnen voor de rest alle duels. Alleen het doelsaldo van Serooskerke is iets beter (+17 om +15).
Dat doelsaldo kan nog weleens belangrijk worden, omdat de winst in de eerste periode op het spel staan. Als Serooskerke wint van Zaamslag, zal FC Dauwendaele ook moeten winnen én een achterstand van twee goals moeten goedmaken.
FC Dauwendaele-trainer Gert-Jan van Leiden vertelt in het radioprogramma 'Zeeland komt thuis' over de kansen van zijn ploeg op de periodetitel.
Gert-Jan van Leiden over de strijd om de periode in de 3e klasse A

3e klasse B

Omdat er een oneven aantal ploegen in deze klasse spelen, is er nog geen periodetitel te verdienen morgen.
Kapelle is op de vierde plaats de beste Zeeuwse ploeg in deze klasse. Trainer Shane van Bogaert gaat met zijn mannen op bezoek bij DVV'09 in Dirksland, de nummer vijf van de ranglijst. De winnaar van het duel blijft goed meedoen in deze klasse.
Kapelle won buitenshuis slechts een van de drie competitieduels. Dat was alleen tegen De Jonge Spartaan. DVV'09 ging op eigen veld alleen onderuit tegen koploper Prinsenland, de andere twee duels werden gewonnen.

4e klasse A

Het duel tussen HKW'21 en Krabbendijke is afgelast en dat betekent dat er vandaag geen beslissing valt in de strijd om de eerste periode. Krabbendijke had bij winst de periodetitel in de wacht gesleept.
DwO'15 kan de druk op de koploper vanmiddag opvoeren door thuis te winnen van Waarde. De fusieclub staat in punten gelijk met Krabbendijke, maar heeft een aanmerkelijk minder doelsaldo dan de ploeg van André Maas (+26 om +12).
Onderin hebben Hansweertse Boys en Jong Ambon hele andere dingen aan hun hoofd. Beide ploegen zijn nog zonder punt en spelen vanmiddag tegen elkaar. Wie wordt van de hatelijke nul verlost?

4e klasse B

Wolfaartsdijk won vorige week de eerste periodetitel al door concurrent Herkingen te verslaan. Nu komt Brouwershaven op bezoek bij de koploper. Wolfaartsdijk heeft nu al zes punten voorsprong op drie ploegen, waarvan Duiveland en Herkingen'55 vanmiddag tegen elkaar spelen.
Kloetinge en FC Dauwendaele zijn de enige twee Zeeuwse ploegen, die dit seizoen (in alle competities) nog niet verloren hebben. Beide trainers Jurriaan van Poelje (Kloetinge) en Gert-Jan van Leiden (FC Dauwendaele) staan ook in de top tien van trainers met het hoogste winstpercentage.

3e klasse A zondag

In deze klasse is Groen Wit uit Breda al zeker van de eerste periodetitel. Terneuzen, dat tweede staat, kan Groen Wit niet meer inhalen. Terneuzen gaat op bezoek bij de nummer vijf van de ranglijst: Schijf.
STEENH is aan een goede reeks bezig. De laatste drie duels werden allemaal gewonnen. Morgen is Clinge de tegenstander, dat de laatste drie duels juist verloor.

4e klasse A zondag

Koploper Breskens heeft een ruime voorsprong van vijf punten op Sluis, maar is nog lang niet zeker van de eerste periodetitel. Deze klasse bestaat uit dertien ploegen. Daardoor bestaat de eerste periode uit twaalf wedstrijden. Breskens speelt morgen tegen RIA Westdorpe de achtste wedstrijd van de competitie.