Staking in zorg- en leerlingenvervoer: 'Het voelt heel dubbel'

Chauffeurs van het zorg- en leerlingenvervoer leggen vandaag op vier plekken in Nederland hun werk (deels) neer. In Middelburg lopen de stakende chauffeurs vanochtend in een mars naar de werkgevers om daar een bijeenkomst te houden. Voor de chauffeurs voelt staken dubbel, zegt chauffeur Peter van den Berg. "We laten de klanten in de steek, maar we moeten een keertje voor onszelf opkomen. Het duurt al te lang eigenlijk."
Hoeveel mensen in Zeeland daardoor geen vervoer hebben, weet Van den Berg niet precies. Op Tholen na, doen chauffeurs uit heel Zeeland mee aan de staking. "Ik denk hier op Walcheren dat er al zo'n 6.000 klanten zijn die voor ander vervoer hebben moeten zorgen." De stakingen waren vooraf gecommuniceerd. "Mensen zijn er op voorbereid, klanten hebben afspraken verzet of ander vervoer geregeld."
Van den Berg vertelde vanochtend over de staking in de radio-uitzending Zeeland Wordt Wakker:
Peter van den Berg over staking
Overigens worden sommige afspraken wel gereden. "Mensen die naar bestraling of nierdialyse moeten", zegt Van den Berg. Ook schoolkinderen worden gewoon naar school gebracht. "De chauffeurs die daarvoor rijden hebben gekozen om toch de leerlingen niet in de steek te laten, omdat ze al genoeg voor hun kiezen hebben gekregen sinds corona. Ze willen ze eigenlijk een beetje ontzien."

Waarom staken?

De chauffeurs onderhandelen sinds mei over een nieuwe cao. Die onderhandelingen verlopen moeizaam. "Werkgevers blijven vasthouden aan loon en werk- en pauzetijden uit een vorige eeuw", zegt Meindert de Gorter van vakbond FNV. "En de eisen van de chauffeurs zijn heel normaal. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen", geeft hij als voorbeeld.
Het gaat om estafettestakingen. Om de impact voor de kwetsbare groep zo klein mogelijk te houden, zijn de stakingen vandaag beperkt tot vier bedrijven in heel Nederland. Voor Zeeland zijn dat taxibedrijven Munckhof, De Vlieger en Citax. Als de werkgeversorganisatie niet in gaat op de cao-eisen van de chauffeurs, volgen er volgende week nieuwe stakingen.